Mars kolonisinin ilk basamağı: Yeniden kullanılabilir uzay üssü

0
4499
LM 03
LM 03

Elon Musk, geçtiğimiz gün Mars’a 2024’te ilk insanları göndermeyi hedefleyen planını açıkladı. Musk’ın sunum yaptığı Uluslararası Astronomi Kongersi’nde (IAC), ABD uzay-havacılık devlerinden Lockheed Martin de, Mars kolonisi planlarını açıkladı.

Mars Base Camp (MBC), Kızıl Gezegen’in yörüngesinde yer alacak bir ana üs görevi görecek. Gezegenlerarası yolculuk yapan uzay gemileri, MBC ile Dünya arasında insan ve kargo taşıyacak. İnsanlı yolculukların öncesinde, Mars’a ana üsten kısa ve birkaç haftalık görevler için astronotlar gönderilecek. Ardından, yeniden kullanılabilir Mars Ascent/Descent Vehicle (MADV) platformuna kargo ve mürettebat indirilmeye başlanacak.

SpaceX Mars kolonisinin 2030’lu yıllardaki görünümü. [SpaceX]
MBC, adını Everest dağına tırmanırken kurulan kamplardan alıyor. Mars söz konusu olduğunda, ‘zirve’ Kızıl Gezegen’in yüzeyinde kalırken, kamp yörüngede bulunacak. Astronotlar ve ilk kolonistler, yörüngedeki kamptan hazırlıklarını tamamlayarak zirveye inecekler.

Yörüngedeki ve yerdeki üsler arasındaki uzay trafiğinin aksamadan ilerlemesi için en kritik faktör tabii ki roket yakıtı. LM, Dünya’dan getirilen kaynakların tüketilmesinin ardından ana üs yakınlarındaki su kaynaklarından sıvı hidrojen ve sıvı oksijen elde etmeyi planlıyor. Kaynaklar arasında buzul asteroidler ve Mars’ın uyduları Phobos ile Deimos da var. Asteroid madenciliğine de direkt giriş yapılacağı Mars kolonisi sürecinde, elde edilecek su Water Delivery Vehicle (WDV) adı verilen bir uzay aracı ile taşınacak. LM, su taşıma aracının başka firma tarafından geliştirileceğini belirterek ismi gizli tuttu.

MADV.

NASA arşivlerini ortaklarına açacak

Mars Alçalma/Yükselme Aracı’nın (MADV) tasarımında, NASA’ya ait Orion derin uzay mürettebat kapsülünden yararlanılacağı öğrenildi. NASA’nın Space Launch System (SLS) adlı devasa roketi ve Orion kapsülü de Mars yörüngesi ve gezegen arasındaki taşımacılıkta da görev alacak.

Mars yörüngesinde temel kaynakları taşıyan uzay araçlarında solar elektrik itki sistemi kullanılacak. Modern uydularda kullanılan sistemin daha gelişmiş versiyonu materyallerin hızlı ve etkin olarak taşınmasını sağlayacak.

Techcrunch’ta yer alan bilgiye göre Mars Base Camp projesinde yer alacak araştırmacılar NASA’nın Mars keşif araçları ve diğer gözlem teknolojilerine ait arşivlere erişim sağlayabilecek. Ay ve Mars yolculuğu çabalarında NASA’nın gösterdiği işbirliği ve bilgi paylaşımını takdir etmemek mümkün değil.

SpaceX’in yayımladığı Mars kolonisi çiziminde yer alan detaylar, LM ile yukarıda bahsedilen sürecin gerçekleştirilmesiyle ortaya çıkarılacak. MADV uzay araçlarının yer aldığı üs, enerji ve su sistemi, madencilik sistemi ve yaşam alanları ile kısa sürede kendi kendini ayakta tutan bir koloni kurulacak.

Lockheed Martin, NASA’nın Next Space Technologies for Exploration Partnerships (NextSTEP) programında da yer alıyor. NASA, Mars yaşam alanlarını tasarlama görevi kapsamında sunduğu yatırımların ilkinde LM’e 982,039 dolar ödedi. 2022’de yapılacak ilk testlere uzanan süreçte, Mars kolonisinin detayları da netlik kazanacak.

Musk, 2024’teki ilk seferde 100 kişi taşıması beklenen iki uzay gemisi ile iki kargo gemisini ateşlemeyi hedefliyor. Her biri tekrar kullanılacak roket, mürettebat ve kargo gemileri ile yapılacak seferler ile Mars kolonisinin altyapısının sürekli güçlendirilmesi ve nüfusun düzenli artması hedefleniyor. En merak ettiğimiz, ilk kolonistlerin nasıl seçileceği.

Elon Musk Mars’a ilk kolonistleri 2024’te göndermek istiyor