Mars Yolculuğu Venüs Sayesinde Çok Daha Hızlı ve Ucuz Olabilir

0
6307
spaceship 3827558 1280
spaceship 3827558 1280

Bir grup bilim insanı, Mars’a ulaşmak için Venüs yörüngesinden geçmenin maliyet ve zaman açısından büyük tasarruf sağlayacağını savundu.

Ay’ın ardından uzay gemilerinin Mars’a düzenli kolonist taşıdığı günlere henüz on yıllar olduğunu söyleyebiliriz. Gerekli teknolojiye ulaşıldıktan sonra Mars’a hem gidiş hem de dönüşü kolaylaştırmak adına atılabilecek en mantıklı adımlardan biri ise Venüs’e uğramak olabilir.

Space.com’a açıklama yapan Johns Hopkins Üniversitesi’nden gezegen jeoloğu Noam Izenberg, Mars’a veya Mars’tan Dünya’ya yapılacak bir yolculukta Venüs yörüngesinden geçmenin çok mantıklı olacağını düşünüyor.

Izenberg, Mars yolculuklarının Venüs’e uğrayarak yapılması düşüncesini destekleyen bilim insanlarının oluşturduğu grupta yer alıyor. Konu hakkında hazırladıkları sunum raporunu ön değerlendirme için Acta Astronautica dergisine gönderen ekip, Venüs’ü bir alternatif değil ama Mars görevleri için “bir zorunluluk” kabul ediyor.

Dünya ile Mars arasında yolculuk edebilmek için iki opsiyon bulunuyor. Birinci ve en çok tercih edilen yöntem, iki gezegenin yörüngeleri hizalandığında bir uzay aracını ateşleyerek aradaki (azalan) mesafeyi kat etmek (birleşim görevi). Mars’a ulaşmalarının ardından, kolonistlerin tekrar Dünya’ya dönebilmeleri için iki gezegenin yine hizaya gelmesini beklemeleri gerekiyor. Bu da 1,5 ile bir yıllık bir süreç anlamına geliyor.

İkinci opsiyon ise bir karşıklık görevine dayanıyor. Bu opsiyonda, Mars’a giden veya Mars’tan dönen uzay aracı Venüs yörüngesine girerek gezegenin çekim kuvvetini sapan mekanizması için kullanıyor (özellikle derin uzay görevlerine gönderilen uydular için tercih edilen yöntem). Araştırmacılar, Venüs’ü sapan olarak kullanarak ciddi yakıt ve maliyet tasarrufu sağlanacağını belirtiyor. Yakıttan boşalacak alan aynı zamanda uzay aracının hafifleyeceği anlamına geliyor.

Venüs üzerinden Mars yolculuğunu gösteren şema. [ Izenberg, et. al./(JHUAPL)]

Venüs’ü Keşfetmek İçin Birebir

Venüs yörüngesinden geçmeyi öngören bir görev kağıt üzerinde olduğu gibi gerçek hayatta da bir birleşim görevinden daha mantıklı beliriyor. Mars ve Dünya’nın yörüngeleri, iki gezegen arasında uzay aracı ateşlemek için sadece 26 ayda bir hizaya geliyor. Öte yandan, bir karşıtlık görevi her 19 ayda bir düzenlenebilir.

Dahası, bir karşıtlık görevi kolonistlerin yaşam şartları kısıtlı Mars ortamında çok uzun süre kalmalarını da önleyebilir. Geri dönüş yolculuğunu beklemek daha kısa süreceği gibi Venüs’ü sapan gibi kullanmak, yüzeydeki görev süresi 1 ay olarak düşünülürse gidiş-dönüş sürecini 1 sene kısaltabilir.

Bir diğer ek avantaj, derin uzay yolculuğunun henüz başlarında aksilik yaşanması halinde Venüs yörüngesi civarındaki uzay gemisinin Dünya’ya dönme ihtimalinin çok daha yüksek olması. Kısaca, Venüs hem lojistik hem de mürettebat sağlığı açısından en iyi tercih (manzarayı da unutmayalım).

Venüs savunucuları arasında yer alan Kuzey Carolina State Üniversitesi’nden gezegen jeoloğu Paul Byrne, “İki farklı mürettebat görevi gerçekleştirmek yerine iki gezegeni kapsayan bilim yapılabilir” diyerek en cazip noktaya parmak basıyor.

Mars yolculuğuna çıkan ve Venüs yörüngesinden geçecek bir uzay aracı, taşıyacağı robotik keşif araçları ile gizemli gezegenin keşfinde inanılmaz bir ilerleme sağlayabilir. Wesleyan Üniversitesi’nden Martha Gilmore, insan kontrolündeki robotların elde edecekleri verilere karşı statik kalmak yerine daha etkin kullanılabileceğini de vurguluyor. Venüs ile Dünya arasındaki mesafenin az olması sayesinde de toplanacak veriler 5 ile 28 dakika arasında yer merkezlerine iletilebilecek (Venüs-Dünya arası radyo dalgası erişim süresi ortalama 14 dakika). Yörüngedeki bilim insanları ellerindeki kontrol cihazları ile neredeyse hiç takılma olmadan (komut iletim süresi) yüzeydeki robotik araçları kontrol edebilecek.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden gezegen jeomorfoloğu Kirby Runyon, NASA’nın Nisan ayında yayımladığı rapora dayanarak “karşıtlık görevinin tercih edilecek opsiyon olacağını” düşünüyor. Runyon, “Bu raporda normal itki kuvvetinden bahsedildiğine göre, Mars’a iki sene içinde gidip geri gelebilmenin tek yolu Venüs’ten geçmek” diyor.

En Son Haberler