NASA, dev asteroid ‘Kaos Tanrısının’ gelişine hazırlık yapıyor

0
4761
apophis asteroid nasa pixabay dijitalx 001
apophis asteroid nasa pixabay dijitalx 001

NASA, 10 yıl içinde Dünya’ya ulaşacak ‘Kaos Tanrısı” adı verilen asteroide karşı önlemler hazırlıyor. Asteroid Dünya’ya yaklaştıkça büyüyen bir parlaklık olarak belirecek.

13 Nisan 2019 tarihinde gökyüzüne baktığımıza hızla ilerleyen ve ilerledikçe saçtığı parlaklık artan bir asteroid göreceğiz. Asteroid o kadar hızlanacak ki Ay’ın gökyüzünde kapladığı alanın yarısını bir dakikada kat edecek, parlaklığı ise gökteki yıldızlar kadar göz kamaştıracak.

Bilim insanları tüm gezegene korku dolu anlar yaşatacak gök cismine antik Mısır’ın kaos tanrısını temsil eden Apophis adını verdi.

Yaklaşık 340 metre çapındaki dev asteoridin geçişini detaylı bir şekilde takip etmek isteyen NASA, şimdiden hazırlıklarına başladı. NASA, asteroidin Dünya’ya zarar vermeyecek bir mesafede, 30,000 km öteden geçeceğini söylese de, her herkesin içine su serpilmiş değil. Söz konusu uzaklık, birçok uzay aracının uydunun bulunduğu mesafeden daha yakın.

Öte yandan Dünya’ya bu kadar yakın geçecek olması bilim insanlarının bir asteroide olmadığı kadar yakından bakmasını sağlayacak. Tüm detaylarıyla kendini gösterecek olan Apophis, bugüne dek tecrübe edilmemiş bir gözlem tecrübesi sunacak. NASA, Apophis kadar büyük bir asteroidin ilk kez bu kadar yakından geçeceğini not düştü.

Atlantik Okyanusu üzerinde heyecan doruğa çıkacak

Jet İtki Laboratuvarı’nda (JPL) Dünya’ya Yakın Nesneler (NEO) programında yer alan Marina Brozovic, “2029’daki karşılaşma bilim için inanılmaz bir fırsat olacak… Asteroidi hem optik hem de radar teleskoplar ile gözlemleyeceğiz. Radar gözlemleri sayesinde yüzeyindeki sadece birkaç metre çapındaki yapıları bile tespit edebiliriz” ifadesini kullandı.

Astronomlar geçtiğimiz hafta ABD’de düzenlenen 2019 Gezegen Savunma Konferansı’nda muhtemel bir asteorid çarpışmasına karşı simülasyonlar gerçekleştirdi. Simülasyonlar aynı zamanda asteroidlerin nasıl gözlemlenmesi ve ileride nasıl keşif görevleri düzenlenmesi gerektiğini de içeriyor.

Apophis, ilk olarak Güney Yarımküre’de gece karanlığında kendini gösterecek. Avustralya’nın batı yakasından doğu yakasına doğru bir çizik atacak, Hint Okyanusu’ndan geçecek ve ABD’ye yönelecek. Dünya’ya en yaklaştığı nokta ise Atlantik Okyanusu olacak. Süper bir hıza erişecek göktaşı, Atlantik Okyanusu’nu sadece bir saat içinde aşacak ve uzaya doğru yönelecek.

Animation shows the distance between the Apophis asteroid and Earth
[NASA]

Kritik ihtimal %2,4

Kaos Tanrısı Apophis, ilk kez Haziran 2004’te Kitt Peak Ulusal Gözlemevi’ndeki astronomlar tarafından tespit edilmişti. Hava ve teknik sorunların gözlemini engellediği asteroid, ardından Avustralyalı astronomlar tarafından tekrar tespit edildi. Dünya’ya çarpma ihtimali %2.4 olarak gösterilen Apophis, üzerindeki en son simülasyonlar göktaşının Dünya’ya çarpma ihtimalini 100 binde bir olarak gösterdi.

Koneransta bir araya gelen bilim insanları Apophis’in Dünya’nın yerçikimini etkileyip etkilemeyeceğinden, gözlemlenmesi bir için bir uzay aracı tasarlamaya kadar birçok konuda değerlendirme yaptı. 30 Nisan’da düzenlenen konferansta söz alan JPL Dünya’ya Yakın Nesneler Araştırmaları Merkezi’nden (CNEOS) Davide Farnocchia, “Mevcut modeller Apophis’in yörüngesinin Dünya’dan geçerken değişeceğini gösteriyor. Aynı zamanda asteroidin dönüşü de değişebilir ve yüzeyinde küçük heyelanlar ile değişimler olabilir” ifadesini kullandı.

Apophis, bugüne dek belirlenen 2,000 Potansiyel Zararlı Asteroidler (PHAs) arasında yer alıyor. Dünya’ya yapacağı ziyaret, ondan çok daha yakın geçebilecek diğer asteroidlere karşı savunma geliştirmemiz için kritik olabilir.

Ek okuma önerileri:

Dünya 100 megatonluk patlama ile yok olabilir

Kozmik patlamalar 3,700 yıl önce Ortadoğu’yu haritadan silmiş olabilir

Yeni keşfedilen asteroit Dünya’nın 65,000 km yakınından geçti

Emekli astronot: NASA Dünya’yı asteroidlere karşı savunmasız bıraktı