Okyanusun derinliklerinde dev yengeç sürüsü görüntülendi

0
3642
crabss
crabss

İnsanlık ne kadar tahrip etse de, doğa ana ne kadar güçlü olduğunu bilimsel keşifler aracılığıyla bize ara sıra hatırlatıyor. Panama’da yapılan gözlemle de ortaya çıktı ki, halen yüzde 90’ından fazlası keşfedilmemiş olan okyanuslarında derinliklerinde göremediğimiz çok büyük bir hareketlilik var.

Panama’nın Coiba adası açıklarında yer alan sualtı dağı Hannibal’ı gözlemlemek için Deep Rover 2 denizaltısıyla dalış gerçekleştiren üç bilim insanı, yaklaşık 335 metre derinlikte bir denizaltı kum fırtınasını andıran bir manzarayla karşılaştı.

Tepesi düz olan Hannibal dağı, zengin bitki örtüsüyle çok sayıda deniz canlısına ev sahipliği yaptığı düşünülen bir yer. Woods Hole Denizbilimi Enstitüsü, Point Loma Nazarene Üniversitesi ve Smithsonian Tropikal Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen gözlemde, Hannibal’da yengeç patlaması yaşandığı ortaya çıktı.

Ne yapıyorlardı?

Ars Technica’da yer alan bilgilere göre, ilk başta hangi türe ait olduğu anlaşılmayan yengeçlerin DNA analizi sonucu Pleuroncodes planipes (kırmızı yengeç) olduğu tespit edildi. Ortalama 8-10 santimetre uzunluğunda olan bu yengeçler, deniz yüzeyine ve tabanına yakın bölgelerde yaşıyor ve genelde vaktini yukarı aşağı süzülere plankton avlamakla geçiriyor.

Hannibal sualtı dağı.
Hannibal sualtı dağı.

Araştırmacılar, metrekareye tam 77 yengecin düştüğü gözlemde, kırmızı yengeçlerin normalde yaşadıkları Meksika kıyılarının açıklarında değil, oksijen yoğunluğunun daha az olduğu bir noktada görüldüğünü belirtti.

Yengeçlerin neden Hannibal dağı üzerinde gezindikleri sorusunun birkaç cevabı olabilir. Yengeçlerin göç ettiği, üremek için burayı seçtikleri veya yemek aramaya çıktıkları düşünülüyor.