Çarşamba, Eylül 11, 2024
More

    OSIRIS-REx, Bennu asteroidini 690 metreden görüntüledi

    NASA’nın asteroid numune toplama görevi gerçekleştiren uzay aracı OSIRIS-REx, yörüngesinde yer aldığı 101955 Bennu asteroidinin en yakın çekim görüntüsünü gönderdi.

    NASA OSIRIS-REx asteroidinin 1.6 kilometre mesafeden çekilen görüntülerini 17 Ocak 2019 tarihinde yayınlamıştı. En son olarak, The Verge sayfası aracılığı ile 13 Haziran’da sadece 690 metreden çekilen görüntü kamuya sunuldu. Fotoğraflar, OSIRIS-REx’in hedefine ait elde ettiği en net görüntüleri temsil ediyor.

    OSIRIS-REx ekibi, fotoğraflar hakkında şu bilgileri paylaştı:

    Asteroid Bennu’nun fotoğrafı 13 Haziran 2019 tarihinde OSIRIS-REx uzay aracının ikinci yörünge yerleşim manevrasından hemen sonra çekildi. Uzay aracının yörüngedeki gözlem noktasından bakıldığında, asteroidin yarısı aydınlık, yarısı ise karanlıkta. Bennu’nun en büyük kayalığı da güney yarımkürede çıkıntı olarak görülebiliyor. Fotoğraf, asteroidin yüzeyinden 690 metre yükselikte, uzay aracının TAGCAMS’i (Dokun-ve-Git Kamera Sistemi) oluşturan üç kamerasından biri olan NavCam 1 ile çekildi. Söz konusu mesafeden fotoğrafın merkezindeki 0.5 metre kadar küçük yapılar bile görülebiliyor.

    2016 yılında ateşlenen OSIRIS-REx, Aralık 2018’de Bennu’ya ulaşmıştı. NASA’nın ilk asteroid numune toplama görevini yürüten uzay aracı beş bilimsel donanım taşıyor. 520 metre genişliğindeki Bennu, bugüne dek yörüngesine bir uzay aracı yerleşen en küçük gök cismi unvanını taşıyor. Aynı zamanda OSIRIS-REx’in keşfettiği materyaller ile Güneş Sistemi’nde yaşamın nasıl oluştuğuna dair önemli bulgular sunacak gibi görünüyor.

    NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin (https://www.asteroidmission.org/)

    Ağustos ortasına kadar yörüngede gözlemlerine devam edecek olan OSIRIS-REx, Laser Altimeter (OLA) ile gök cisminin detaylı yüzey haritasını çıkaracak, PolyCam donanumu ile “yüksek çözünürlüklü küresel görüntü mozaiğini” hazırlayacak. Thermal Emisyon Spektrometresi (OTES) ve REgolith X-ray Görüntüleme Spektrometresi (REXIS) ile de Bennu’nun kızılötesi ve X-ışınlarında küresel haritalarını çıkaracak. Tüm bu ön hazırlıklar, numune toplama görevi için belirlenecek en ideal noktayı saptamaya yarayacak.

    Tüm bu sürecin ardından ORIRIS-REx asteroidden 1.3 kilometre mesafede konumlanacak. Numune toplama görevinin TAGSAM donanımı ile 2020 yazında gerçekleştirilmesi bekleniyor. Numunelerin Dünya’ya dönüşü ise 2023 yılında olacak.

    Bennu’nun Ocak 2019’da çekilen fotoğrafları.

    İlginizi çekebilir:

    OSIRIS-REx bir hafta önce ulaştığı Bennu asteroidinde su buldu

    OSIRIS-REx ateşlemesine ait HD fotoğraflar

    Hayabusa 2’nin Ryugu yüzeyinden 10 metre mesafede çektiği fotoğraf

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler