Virgin Galactic’in uzay aracı VSS Unity uzaya çıkarak tarihi bir başarı elde etti

0
4031
virgin galactic uzay dijitalx 01 1
virgin galactic uzay dijitalx 01 1

Gelecek yıldan itibaren alçak yörüngeye turist taşımayı planlayan Virgin Galactic, VSS Unity uzay aracı ile yaptığı dördüncü deneme uçuşunda uzayın köşesine erişerek tarihi bir başarı elde etti. VSS Unity, bugüne kadar bilinen tüm yöntemlerin dışına çıkarak bir ana geminin gövdesinden bırakılarak serbest düşüşe geçiyor ve ardından roket motorunu ateşleyerek stratosfere doğru yükseliyor.

VSS Unity, 13 Aralık günü ABD’nin Nevada eyaletindeki Mojave Hava ve Uzay Limanı’ndan WhiteKnighTwo adı verilen ana uçağın gövdesine bağlı bir şekilde havalandı. WhiteKnighTwo, yerden 13 kilometre yüksekliğe erişildiğinde VSS Unity’i bıraktı ve birkaç saniye serbest düşüş yapan uzay aracı roket motorunu ateşledi. Bir dakika boyunca saatte 2,900 km hızla stratosfere yükselen VSS Unity, yerden 82,7 kilometre yüksekliğe ulaştı ve pilotlar kısa süreyle yerçekimsiz ortam deneyimi yaşadı.

VSS Unity, serbest düşüşün ardından yükselere alçak yörüngeye ulaşan ve pilotlarına aynı zamanda astronot unvanı kazandıran ilk uzay aracı oldu. Başarılı denemenin ardından sağ salim Dünya’ya dönen Mark ‘Forger’ Stucky ve CJ Sturckow, pilot astronotlar olarak tarihe geçti.

Her ne kadar uzayın sınırı konusunda halen tartışmalar sürse de, ABD Hava Kuvvetleri yerden 80 kilometre üzerine çıkan insanları astronot kategorisine koyuyor.

NASA ile işbirliği artacak

Virgin Galactic, uzun yıllardır üzerinde çalıştığı uzay turizmi projesinde çok önemli bir adımı geride bırakırken, uzay-keşfi projelerinde de yeni kapılar araladı. Gerçekleştirilen deneme uçuşunda, NASA’ya ait dört bilimsel donanım da VSS Unity ile stratosfere çıktı. Bunlardan bir tanesi olan COLLIDE, yerçekimsiz ortamdaki çarpışmalarda ne kadar tozun hareket ettiğini tespit etmek için kullanıldı.

Virgin Galactic, elde ettiği başarı ile yakın gelecekte alçak yörüngeye kargo ve astronot taşımacılığına da uzanabilir. Firmanın kardeş şirketi Virgin Orbiter, kısa süre önce yine serbest düşüş ile ateşlenmesi için tasarlanan LauncherOne roketini ana uçak ile uçurmuştu.

Virgin Galactic’in 2014’te yaşanan kazadan bu yana kat ettiği süreç kesinlikle takdiri hak ediyor. Ekip çalışmasının en mükemmel örneklerine tanık olmamızı sağlayan uzay-keşfi de her koldan ilerlemeye devam ediyor. Geride bırakmak üzere olduğumuz senede yaşananlara baktığımızda, 2019’un çok heyecan verici olacağını söylemek hiç yanlış olmaz.

[Virgin Galactic]

[Virgin Galactic]

[Virgin Galactic]