En yakın 1,327 yıldızda dış medeniyetlere ait sinyal arayan çalışma sonuçlandı

0
4163
cropped green bank telescope jiuguang wang
cropped green bank telescope jiuguang wang

Astronomlar, The Breakthrough Projesi kapsamında gerçekleştirilen ve Dünya’ya en yakın 1,327 yıldızda dış medeniyetlere ait iz olup olmadığına dair araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Gelişmiş dış medeniyetlere ait bir sinyal yakalamanın vaktinin geldiğini düşünenler hayal kırıklığına uğrayabilir. Çünkü galaktik mahallemizin yakın mesafeleri son derece sessiz. Yine de, astronomlar kesinlikle ümitlerini kaybetmiş değil. Biz de.

Breakthrough Listen projesinde yer alan radyo astronom Dr. Canny C. Price, yaptıkları araştırma hakkında şu bilgileri verdi:

“Yakınlardaki yıldızlar üzerinde milyarlarca frekans kanalını denediğimiz binlerce saat süren gözlemler yaptık. Dünya’nın ötesinde yapay sinyal izine rastlamadık, ancak bu oralarda bir yerlerde akıllı yaşam olmadığı anlamına gelmiyor: Henüz doğru olan yere bakmamış veya zayıf sinyalleri yakalayacak kadar derinlere gitmemiş olabiliriz.”

Astronomların üzerinde çalıştığı son derece kapsamlı veri dünyanın en güçlü yer teleskopları arasında yer alan Green Bank Teleskobu (ABD, Batı Virginia) ve Parkes Teleskobu (Yeni Güney Galler, Avustralya) ile yapıldı. Teleskoplar aracılığı ile milyarlarca telsiz kanalını dinleyen astonomlar, Dünya’nın ötesindeki akıllı varlıklar tarafından üretilen olağandışı mesajları, yani “tekno-imzaları” araştırdı. Maalesef, duyulan tek ses Dünya’dan insanlar tarafından saçılan radyo sinyallerinin gürültüsü oldu.

Breakthrough Projesi ile devam araştırmaların sonuçları iki astrofizik dergisinde yayınlandı (buradan okunabilir). Dünya’nın etrafını saran 160 ışık yılı çapındaki alanı inceleyen en son araştırmada, astronomlar 1 Petabyte (1 milyon GB) veri topladı. Söz konusu miktar, bugüne dek Dünya dışı akıllı varlıkları bulmak için yapılan araştırmalarda kamuya sunulan en yüksek veriyi temsil ediyor.

SETI Araştırma Merkezi’nde baş sistem yöneticisi Matt Lebofsky, “Geçmişte paylaşılan küçük veri gruplarının ardından bu sefer ilk bağlantılı veri yığınını bir kılavuz ile yayınlıyoruz, böylece herkes içine dalıp bize araştırmalarımızda yardım edebilir” ifadesini kullandı.

Astrofizikçi Stephen Hawking’in de desteklediği Breakthrough Listen projesi, 2015 yılında Rus milyarder Yuri Milner tarafından kurulmuştu. Breakthrough Projesi’nin çalışmaları kapsamında Alpha Centauri yıldız sistemine yıldız yelkenlisi göndermek de bulunuyor.

İlginizi çekebilir:

Edward Snowden: Uzaylı medeniyetler mesajlarını şifreliyor

234 yıldızdan gelen tuhaf sinyaller gerçek mi, yanılma mı?

“Uzaylı medeniyetler hızlı radyo patlamaları ile yıldızlararası yolculuk yapıyor”

Stephen Hawking: Uzak gezegenlere ışın demetleri kullanarak gitmeliyiz