2015 resmi olarak gelmiş geçmiş en sıcak yıl oldu

0
3452
en sicak yil 2015 1
en sicak yil 2015 1

2015 yılı The New York Times‘ın raporlarına göre resmi olarak gelmiş geçmiş en sıcak yıl ilan edildi. Bulgular geçtiğimiz hafta bilim adamlarınca da onaylandı ve resmiyet kazandı. Geçtiğimiz yıl aynı zamanda küresel sıcaklıkların ortalama seviyenin üstünde seyrettiği aralıksız yılların 19.su idi.

ABD merkezli Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) hazırladığı yeni bir rapora göre, 2015 yılının ilk yarısında termometreler 136 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

“Küresel ısınmanın varlığını herkes kabullenmeli”

Ayrıca geçtiğimiz haziran ayı, sıcaklıkların bilim adamlarınca izlendiği 1880 yılından beri en sıcak günlerini yaşattı. Araştırmaların başladığı tarihten bu yana hava sıcaklıklarının önemli ölçüde yükselmesi ve Türkiye’de görülen aşırı yağmurlar da dengesiz iklimin en önemli göstergeleri olarak göze çarptı.

Bundan daha önce 2014 yılı “en sıcak yıl” ünvanını elinde tutuyordu. Bu konu ile ilgili Penn State üniversitesinden iklim bilimci Michael E. Mann, eğer ki küresel ısınma bazı insanların söylediği gibi gerçekleşmiyor olsaydı, böyle bir olayın yani arka arkaya gelen iki takvim yılının ikisinin birden tarihin en sıcak yılları olmasının 1500’de 1 ihtimal olacağını söyleyerek küresel ısınmanın varlığını bir an önce herkesin kabullenmesi ve yetkililerin de acilen önlemler alması gerektiğini savundu.