2018’de keşfedilen en esrarengiz dış gezegenler

0
5305

Astronomlar 2018’de fazlasıyla meşguldü. Yakınlarımızdaki bir “kar topuna” ait veriler elde ettiler, ilk “bebek” dış gezegenin görüntüsünü elde ettiler, ilk dış uydu adayının da izlerini buldular. Dış gezegen keşfinin giderek artacağı 2019 öncesinde arşivlerimize neler eklendi bir bakalım:

3Buharlaşan gezegen

NASA’nın Kepler’in görevini devralan yeni dış gezegen avcısı TESS’in ilk avı, muhtemelen yıldızının ısısı nedeniyle buharlaşmakta olan bir süper-Dünya. TESS, yıldızların parlaklığında belli aralıklarla yaşanan azalmaları tespit ederek yörüngelerindeki gezegenleri ortaya çıkarıyor. Buharlaşmakta olduğu düşünülen gezegen, Dünya’dan 59,5 milyon ışık yılı mesafede yer alan Pi Mensae (katalog adı HD 39391).

Pi Mensae yıldız sisteminde tespit edilen ilk gezegen Jüpiter’İn 10 katı kütleye sahip olan Pi Mensae b olmuştu. Gaz devinin sahip olduğu bozuk yörünge, yıldızından Güneş-Dünya mesafesinin üç katı kadar uzaklaşmasını sağlıyor. Onun kadar şanslı olmayan yeni gezezen Pi Mensae c ise yıldızına Güneş-Dünya mesafesinin sadece 0,07 katı kadar uzak. Farklı bir deyişle, Güneş-Merkür mesafesinin sadece 50’de biri kadar bir uzaklıktan bahsediyoruz. Haliyle, çapı Dünya’nın 2,14 katı; kütlesi ise 4,82 katı olan süper-Dünya maruz kaldığı yoğun radyasyon nedeniyle buharlaşıyor. Dünya gibi kayalık bir gezegen olduğu tahmin edilen Pi Mensae c, buharlaşmasına rağmen su bulundurabilecek bir kütleye sahip. Üzerinde yaşamayı başaran organizmalar varsa, tebrik etmek gerek.

TESS uzay teleskobu. [NASA]