George Lucas yeni Star Wars’u neden beğenmedi?

0
5752
star wars tickets.0.0
star wars tickets.0.0

Star Wars evrenini hem annelik hem de babalık yaparak bugünlere getiren ardından da 2012’de Walt Disney Company‘ye satan George Lucas, serinin yedinci filmi Star Wars: The Force Awakens‘ın (Yıldız Savaşları: Güç Uyanıyor) gösterime girmesinin ardından PBS’teki Charlie Rose Show‘a konuk oldu. Filmi fazla “retro” bulduğunu söyleyen yönetmen, Disney‘ye sattığı Lucasfilm ve Star Wars için “Köle tüccarlarına satılmış çocuklar” ifadesini kullandı.

Star Wars: The Force Awakens sadece birkaç günde 1 milyar dolar gişeye erişip dünya rekoru kırsa ve eleştirmenlerin çoğundan beş yıldızlı eleştiriler toplasa da Lucas çocuklarının iyi niyetli ellerde olduğuna ikna olmuş değil. Ona bakılırsa J.J. Abrams patronluğundaki 7’inci film sadece hayranları mutlu etmeye ve onların paralarına odaklanıyor. Satıştan önce Lucasfilm çatısında yeni bir Star Wars filmi çekmeyi kendi de düşünen George Lucas, hikayeyi başka bir yere taşımak istemiş ancak satışın ardından stüdyo, onun seriye artık daha fazla müdahil olmasını istememiş ve yeni hikayeleriyle de ilgilenmemiş. Aynı bir boşanma gibi bir ayrılık süreci yaşamış, o yüzden artık seriye değil yeni işlerine odaklanmak istiyor.

Gidişattan pek memnun olmadığını “Bu Star Wars benim zevkim için fazla retro” diyerek açıkça ifade ediyor: “Ben her Star Wars filminde yeni bir şey sundum, yeni gezegenler, yeni uzay gemileri ve tamamen yepyeni bir film

Lucas’ın sözlerinin hedefinde aslında Hollywood ve onun sadece ticari başarıya yönelik sistemi var. Hatta 1 saatlik röportajın bir yerinde Sovyetler Birliği dönemindeki yönetmenlerin Hollywood‘dan çok daha özgür olduğunu söylüyor.

Neden razı oldu?

4 milyar dolara gerçekleşen satışı, “Onlar benim çocuklarımdı; onları yarattım, sevdim ve her biriyle özel olarak ilgilendim” derken cümlesini gülerek “Ve onları beyaz köle tüccarlarına sattım” diye günah çıkararak bitiren eski Star Wars kaptanı tüm bunlara rağmen satışa razı olmasının sebebinin Lucasfilm ve çalışanları olduğunu açıklıyor. Finansal açıdan riskli ve deneysel filmler yapmaya yönelmek istediği için şirketin sağlığını ve çalışanlarını düşünerek böyle bir karar almış.

Lucas’ın eleştirilerinden bahsetmişken bu eleştirilerin ardında fazlaca durmadığını da eklemek gerek. Röportajın yayınlanmasından kısa bir süre sonra “Köle tüccarları” ifadesinden dolayı Disney‘den özür diledi. Stüdyonun Star Wars evrenini yeni filmler, TV yapımları ve tema parklarıyla yeni ve heyecanlı bir yere götürdüğünü not düşerek J.J. Abrams‘ı ve Lucasfilm başkanı Kathleen Kennedy’yi dünya çapındaki gişe başarısından dolayı tebrik etti. Klasik Lucas…