Cygnus uzay kapsülü UUİ’ye ateşlendi

0
3629
cygnus launch 003
cygnus launch 003

NASA için yörüngeye kargo taşıyan iki özel firmadan biri olan Orbital ATK, Aralık 2015’teki görevin ardından UUİ’ye başarılı bir ateşleme daha gerçekleştirdi.

Florida’daki Cape Canaveral Uzay İstasyonu’nda yapılan ateşlemede, 3D printyer dahil olmak üzere birçok bilimsel donanım ve tonlarca malzeme taşıyan Cygnus, Atlas 5 roketiyle gökyüzüne yükseldi. Yolculuk sorunsuz geçerse, Cygnus Cumartesi günü UUİ’nin Unity modülüne bağlanacak. Cygnus, ateşlenmesinden yaklaşık 2,5 saat sonra güneş panellerini açarak UUİ yönünde ilerlemeye başladı.

Orbital ATK, NASA ile yaptığı 1,9 milyar dolarlık anlaşma kapsamında UUİ’ye dördüncü kez kargo taşımış olacak. Firma, Aralık 2015’teki görev dahil son iki ateşlemede United Launch Alliance (ULA) üretimi Atlas 5 roketini kullandı. Orbital ATK, Ekim 2014’te kendi üretimi Antares roketinin Cygnus roketiyle beraber infilak etmesiyle sonuçlanan ateşlemenin ardından geçici olarak Atlas 5’e yöneldi.

Yaklaşık 10 metre uzunluğundaki Cygnus’un 3,5 tondan fazla malzeme taşıdığı göreve, 2003 yılında yaşanan Columbia kazasında ölen astronot SS. Rick Husband’ın adı verildi. Su, yemek ve giysilerin dışında Cygnus’un taşıdığı birkaç önemli bilimsel donanım şu şekilde:

– Additive Manufacturing Facility: UUİ’de 2014-2015’te test edilen 3D printer’ın gelişmiş versiyonu olan cihaz, mikrodalga fırın boyutunda. Özelliği, yerden gönderilen tasarımların doğrudan yükleyerek plastik araçlar olarak basabilmesi. Uzay mürettebatının gerekli el aletleri ihtiyacını karşılayacak olan AMF, aynı zamanda yerçekimsiz ortamda üretim deneyimini artıracak.

– Gecko grippers: Kertenkele kıskaçları olarak çevirebileceğimiz cihazlar, adından da anlaşılacağı gibi yapışkan özellikleri sayesinde astronotların hareket kabiliyetini kolaylaştıracak. NASA Jet İtki Laboratuvarı tarafından geliştirilen donanımlar, yerçekimsiz ortamda hareket eden nesnelere tutunmayı sağlayacak. Kullanım amacı kesinleştirilmek için denenecek olan cihazların yapışkan özelliği defalarca aktif edilip devre dışı bırakılabiliyor.

– Meteor Composition Detemination: Dünya yörüngesinde gezinen ve atmosfere giren meteorların HD fotoğraflarının çekileceği deneyde, gök taşlarının spektral izleri kimyasal bileşenleri hakkında detaylı bilgi elde edilmesini sağlayacak. İlk olarak 2014’te yapılması planlanan deney, Ekim 2014’te patlayan Cygnus kapsülünde yer alıyordu. İkinci deney donanımları ise Haziran 2015’te SpaceX’in Dragon kapsülüyle havaya uçtu.

– SAFFIRE-I: Cygnus görevindeki en dikkat çekici kısmı, muhtemelen yapılacak olan ateş deneyi. Bu konuya birkaç gün önceki yazımızda değinmiştik.

Cygnus, Saffire-I kapsamında yaklaşık 2 ay yörüngede kalacak. Kısaca kargo görevlerinin geçmişe kıyasla daha heyecanlı hale geldiğini söyleyebiliriz.