Salı, Nisan 9, 2024
More

    ESA giderek yaşlanan uzay istasyonunu Starlab ile değiştirmek istiyor

    Avrupa Uzay Ajansı (ESA), alçak yörüngeye erişimini kaybetmemek için uluslararası anlaşmaların kapsamını genişletmeye devam ediyor. Uydu ve uzay teleskoplarının ateşlenmesi için SpaceX ile anlaşan ESA, şimdi de ömrü sona yaklaşan Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (ISS) değiştirmek adına yeni bir işbirliğine adım attı.

    Starlab, 20 Kasım 2023 tarihinde 25 yaşına basacak ISS’in yerini alacak uzay istasyonu olmaya aday. ESA, bu projede yer almak için Kasım başında ABD merkezli Voyager Space ve Avrupa’nın uzay-havacılık devi Airbus ile mutabakat anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında, ESA astronotları uzay görevleri ve araştırmaları için Starlab’i ISS’in emekliye ayrılacağı 2030’un ardından kullanmaya başlayacak.

    ISS’in emekliye ayrılması ile küresel uzay ajanslarının işbirliğini ile inşa edilen yörünge laboratuvarları tarihe karışacak ve ticari uzay istasyonları dönemi başlayacak.

    Starlab, Aralık 2021’de NASA’nın ISS sonrasında kullanılması için öne sürülen üç uzay istasyonu tasarımı arasından seçildi. NASA, Ticari Alçak Dünya Yörüngesi Destinasyonları programı kapsamında yaptığı anlaşmalarda projeye $415.6 milyon dolar yatırdı. Projeye destek veren diğer şirketler Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin ve uzay-havacılık ve savunma sanayi devi Northrop Grumman.

    Voyager Project, imzaladığı $160 milyon dolarlık anlaşma kapsamında Airbus ile Starlab’in geliştirilmesi, inşa edilmesi ve idare edilmesinden sorumlu olacak. Her ne kadar Airbus projeye tasarım alanında yardım etmek için dahil olsa da, Ağustos ayında ilerleyen işbirliği kapsamında temel ortaklardan biri haline geldi. Daha da önemlisi, Airbus’un rolünü artırması ile Avrupa Starlab ile alçak yörüngeye erişimini garantiledi.

    Transatlantik anlaşmanın her iki ucunda yer alan tarafları son derece memnun ettiğini görmek ABD-Avrupa uzay ittifakının önümüzdeki yıllarda güçleneceğinin işareti. Voyager Space, Airbus ve ESA ile çalışmaktan ve Avrupa’nın uzaydaki ayak izinin devamını sağlamaktan çok mutlu olduklarını ifade etti. ESA ise Starlab ile Avrupa’nın önemli sanayi ve kurumsal katkısı olacağını belirtti. Hayırlısı.

    Metin içi görsel: Starlab Space.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler