2015’i yönlendirecek 10 teknoloji trendi

0
3685

Kurumsal açıdan bulut bilişim, tüketiciler açısından da mobil cihaz alanında hızlı bir gelişime sahne olan 2014, yapay zeka, robotik, 3D yazıcılar ve Nesnelerin İnterneti gibi alanlarda da birçok yeniliğe sahne oldu. Sona ermek üzere olan bir yılın ardından, 2015’in teknoloji trendlerini ağırlıklı olarak var olan eksiklerden çıkarılan derler belirlemiş gibi görünüyor.

Araştırma şirketi Gartner, siber saldırıların bol olduğu, firmaların iş modellerini buluta odakladığı, tüketicilerin ise mobil cihaz ve uygulama sağanağına tutulduğu bir yılın ardından 2015’i belirleyecek trendleri sıraladı. Ekim ayı başında Orlando’da düzenlenen sempozyumda açıklanan trendler, eğlenceli değil ancak önemli bir dönüşüm sürecine girecek teknoloji dünyasının dikkat etmesi gereken unsurları sıralıyor.

Teknolojik gelişmeleri devletler ve firmalardan daha kısa zamanda yeteneğe dönüştüren hacker’lar, 2014’te düzenledikleri çok sayıdaki büyük çaplı saldırıyla özellikle güvenlik konusunda yapılması gerekenleri gözler önüne serdi. Hizmet altyapısıyla kurulan bulut sistemler, fazlasıyla ihlal edilen güvenlik bariyerlerinin ardından yeni yılda savunmayı öncelik haline getirecek. Sanayi dünyası 3D yazıcılara kapılarını ardına kadar açacak, iş dünyası ise bulut bilişim ve çevik yazılım alanında tüm hünerlerini ortaya koymaya çalışacak.

Eğer 2014’ten çıkarılan dersler iyi işlenirse, 2015’te geleceğin güçlü temeller üzerinde yükselen dijital dünyası inşa edilebilir. Bu temeller hangi unsurlara bağlı, Gartner gözüyle bakalım:

2Nesnelerin İnterneti yönetimi

Iot 02

İnternete bağlanabilenlerin yanı sıra, RFID (radyo frekanslı tanımlama), NFC (yakın alan iletişimi) ve QR kodlar dahil birbirleriyle iletişime geçerek bilgi üretebilen tüm cihazların yer aldığı ağı kapsayan Internet of Things (Iot), 2015’te firmalar için anlaşılması kolay stratejiler sunan bir kavram olarak önemini artıracak.

Gartner’a göre, veri akışlarının ve hizmetlerin her şeyin dijitalleştirilerek bir araya getirilmesi, dört kullanım modeline dayanıyor: Yönet, Paraya Çevir, İşlet ve Genişlet. Gartner, her bir modelin, kendisine ait ‘internete’ uygulanabileceğini belirtiyor. Firmalar, sadece varlıklar ve makineler olarak kısaltılabilecek IoT’nin sunulan dört modeli dengeleyebileceği düşüncesine düşmek gibi bir hata yapmamalı. Örneğin, kullanım başına ödeme modeli varlıklar (sanayi donanımı), hizmetler (telematik ölçümlerin yapıldığı araba sigortaları), insanlar (nakliyeciler), yerler ve sistemler (bulut sistemleri) için uygulanabilir.