Google’ın derin dondurucuya attığı 4 fütürist proje

0
3936

Google’ın fütürist projelerine göz geçirmek, teknoloji devinin sınır tanımayan vizyonunu sergiliyor. Bilim kurgudan ilham alan ve hayal gücüyle pekişen araştırmalar her ne kadar yavaş ilerlese de, 2050’de dünyayı bambaşka bir yer haline getirebilir.

Google’ın fütürist teknolojiler listesindeki projelerden hangisinin seçileceği, Google X (Rapid Evolution) Hızlı Değerlendirme ekibinin vereceği karara bağlı. Google’ın gizli projelerinden de sorumlu olan Ar-Ge laboratuvarındaki ekip, masaya yatırılan projenin hayatımızda edineceği yeri, teknolojik olarak mümkün olup olmadığını ve muhtemel risklerini değerlendiriyor.

Google Glass için defalarca tekrarlanan süreçte sorulan sorular genelde şunlar: “Gerçekten bir sorunu çözümleyecek mi? Gerçekten fiziksel olarak ortaya çıkarılabilir mi? Eğer yapılırsa amaçlandığı şekilde kullanılabilir mi?

Sürücüsüz araba ve 3D tablet ile akıllı telefonların ardından, Google X ekip lideri Rich DeVaul, Mart ayında ‘uzay asansörü fikrini değerlendirdiklerini’ açıkladı. Bu açıklamanın ardından Google’ın karanlıkta kalan araştırmaları da belirmeye başladı. Uçuk kaçık projeler yakın gelecek için oldukça uzak birer ihtimal olarak beliriyor ancak, şu an Google araştırmalarında itici güç görevi görüyorlar.

DeVaul ile tüm projeleri değerlendiren iki önemli isim, Google X’in matematik ve fizik dehalarından Dan Piponi ve genç tasarımcı Mitch Heinrich. Üçlü, haftada bir gün bir araya gelerek yeni projeler üzerinde kafa patlatıyor. Google’ın ‘çılgın projelerinin’ neden gerçekleşemeyeceğini de, onlar açıklıyor:

3Işınlanma

teleportation 03

Geleceğe Dönüş’ün ardından Google’ın ilham aldığı bir diğer film de Uzay Yolu. Gerçeğe dönüştürülmek istenen proje ise bir insanın veya bir nesnenin, üstün bir tarama teknolojisi ve ışınlama cihazıyla moleküller halinde aktarılması. Henüz ne bir tarama teknolojisi ne de bir cihaz mevcut ama Piponi, çoktan projeyi derin dondurucuya atmış.

Nedeni, ışınlanmanın birçok temel fizik kuralını ihlal ettiğini öne sürmesi… Bugüne kadar ışınlanma alanında elde edilen tek başarı ise fiziksel değil. İsviçre Federal Tekoloji Enstitüsü (ETH), Ağustos 2013’te yapılan açıklamada 10000 bitlik bilgiyi A noktasından B noktasına başarıyla ışınladıklarını duyurdu. Yapılan deneyde mikron ölçekteki üç devre kullanılarak bilgi 6 mm’lik bir mesafeye ışınlandı. Elde edilen başarı kuantum bilgisayarların geliştirilmesi için önemli bir başarı olsa da, Google’ın insanları ışınlamaya başlaması için daha uzun bir süre gerekecek.