Kanguru faresinin çıngıraklı yılandan kaçmak için yaptığı ninja hareketleri görüntülendi

0
5019
kanguru fare yilan dijitalx 0043
kanguru fare yilan dijitalx 0043

Küçük kanguru farelerinin en büyük düşmanlarından biri olan çıngıraklı yılandan kaçmak için yaptığı ninja hareketleri, vahşi doğada gizlenen kameralar tarafından kaydedildi.

Kanguru farelerinin ninja kaplumbağaları komplekse sokacak türden videoları elde edildi. San Diego Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, çıngıraklı yılan (Crotalus cerastes) saldırısı altındaki kanguru farelerinin (Dipodomys desert) havada uçarak ve tekmeler savurarak düşmanını geri püskürtmesi görüntülendi.

Toplam 13 yılanın gerçekleştirdiği 32 saldırıyı görüntüleyen araştırmacılar, saldırıların sadece 15’inin zehirli ısırık ile sonunçlandığını belirtti. Zehirlenen farelerden sadece 7 tanesi öldü.

Yılanlar tarafından hedefe kilitlenmiş halde iken yapılan 17 saldırı, farelerin çok hızlı sıçramasıyla sonuçsuz kaldı. Farelerin kaçmayı başardığı bazı saldırılarda, havada iken vücutlarını büktükleri görüldü. Aynı zamanda havada süzülen, kafalarını geriye çeken ve manevralar yapan farelerin çevikliği yılanları çaresiz bıraktı.

Araştırmada yer alan biyolog Rulon Clark, “Kanguru fareleri saldırılara karşı vücut uzunluklarının 7-8 misli mesafede sıçrama yaparak kaçtı. Yılanlara sadece havadaki tozu ısırmak kaldı” ifadesini kullandı.

Alarm görevi gören kulakları var

Kanguru farelerinin ninja kabiliyetlerini kullanarak kaçmalarını sağlayan ise alarm sistemi gibi çalışan kulakları. İç kulaklarının sese çok daha hassas olması sayesinde, fareler yılanların kum ve otlar üzerindeki seslerini bile yakalabiliyor. Ayrıca, baykuş gibi en iyi pusu kuran kuşları bile başından atabiliyor.

Kanguru farelerinin hayatta kalma şansını artıran en büyük ikinci özellik ise arka bacakları. Mükemmel bir sıçrama kabiliyetine sahip olan fareler, videolardan anlaşıldığı üzere yılanların saldırıya geçmesinden sadece 38 milisaniye sonra sıçradılar.

Dahası, saldırılardan ilk iki özelliklerini kullanma şansı bulamadan kaçamadıkları durumlarda kullandıkları bir yöntem daha var: Ninja hareketleri. Videolarda, sıçramasına rağmen yılandan tam olarak kurtulamayan farelerin havada savurdukları tekme ile yılanın kafasını geriye ittikleri görüldü. Ardından, küçük ninja kuyruğunu kullarak vücudunu yukarı kaldırdı ve uzaklaştı. Saldırının başladığı andan kaçışın bittiği ana kadar tüm aksiyon 250 milisaniye sürdü.

Farenin havadaki ninja hareketlerinin ne kadar bilinçli yapıldığı bilinmese de, “yüksek hızla yapılan manevraların hayatta kalma şansını artırdığı” ifade edildi.

Sonuç olarak, kanguru farelerinin saldırıyı sezdiği, savunma mekanizması ile tepki verdiği ve saldırı anında bilgi işleyerek alternatif savunma hareketleri de denediği belirtildi.

Yılan avına dair bilimsel bir ilk

Araştırmacılar, kayıt altına alınan saldırılarda yılanların üç kere yakaladıkları avı bıraktıklarını, 12 tane farenin ise havada yaptıkları manevralar ve tekme atarak düşmanlarından kurtulduğunu belirtti.

Görüntüler, bir avın ilk kez ısırıldıktan sonra yılanlardan kurtulduğuna dair ilk delili temsil ediyor. Isırıldıktan sonra avın kaçabilmesi, hayatta kalma şansını artıran bir faktör olarak ifade ediliyor.

Bilim insanları, küçük ninjaların sergilediği inanılmaz görüntülerde ortaya çıkan fizyolojiyi gelecekteki araştırmalarda daha iyi anlamayı umuyor. Şurası gerçek ki, çıngıraklı yılanların karizması yedikleri tekmeler ile biraz çizilmiş durumda.