Çarşamba, Kasım 6, 2024
More

    Rus uydusu Dünya atmosferinde gizemli ışık patlamaları tespit etti

    Lomonosov uydusunun üzerinde bulunan morötesi teleskop, gezegenimizin atmosferinde bugüne dek tespit edilmemiş ışık patlamaları tespit etti. Sputnik News’a konuşan Rusya Devlet Üniversitesi Nükleer Fizik Araştırma Enstitüsü’nden Mikhail Panasyuk, “Teleskobun yardımıyla beklediğimizden çok daha güçlü sonuçlar elde ettik. Görünüşe bakılırsa yeni bir fiziksel olay ile karşı karşıyayız” ifadesini kullandı.

    Panasyuk, “Henüz tespit edilen olayın fiziksel özelliğini bilmiyoruz… Lomonosov’un onlarca kilometre yükseklikteki uçuşu esnasında birçok defa çok güçlü ışık “patlamaları” tespit ettik. Ancak patlamaların altında her şey sakindi. Ne fırtına, ne de bulutlar vardı” dedi.

    Rus bilim insanlarının duyurduğu olay hakkında henüz bir bilimsel makale hazırlanmamış olması, gelişmeye temkinli yaklaşmamızı gerektiriyor.

    Moskova Devlet Üniversitesi tarafından inşa edilen astronomi uydusu Mikhailo Lomonosov, 2016 yılılında yörüngeye ateşlenmişti. Uydu, üst atmosferdeki geçici olayları incelemenin yanı sıra Dünya’nın manyetosferini incelemek ve temel kozmolojik araştırma yapmak için tasarlandı.

    Lomonosov’un üzerinde yer alan teleskop, yakın Dünya yörüngesindeki yüksek enerjili kozmik ışınların enerji spektrumu ve kimyasal bileşenlerini incelemek için kullanılıyor. Lomonosov’un taşıdığı diğer bilimsel donanımlar kozmik gama ışını patlamaları ve Dünya’nın yakın manyetosferini inceliyor.

    Atmosferde birçok ilginç olay yaşanıyor

    Lomonosov uydusu tarafından tespit edilen olaya dair benzer kayıtlar neredeyse bulunmuyor olsa da atmosferde olup biten diğer ilginç olaylar mevcut. Öte yandan gök gürültülü fırtınaların üzerinde beliren ve “sprites” olarak adlandırılan atmosfer olayları çok daha sık yaşanıyor. Sprites, genelde aşağıya sarkan kırmızı veya mor uzantılar ile beliriyor. Panasyuk’un belirttiği olayda ise hiçbir fırtınadan bahsedilmemesi, sprites dışında bir duruma işaret ediyor.

    Bir diğer akla gelen açıklama, NASA tarafından 2017’de keşfedilen buz kristalleri etkisi. Gözlemler, buz kristallerinden yansıyan ışınların uzayda ani parlamalara neden olabileceğini göstermişti. Ancak yerden 8-12 km yükselikteki bulutlarda oluştuğu gözlemlenen ışınlar yine Panasyuk’un açıklaması ile uyuşmuyor. Dahası, buz kristalleri ile yansıtılan ışınların morötesi teleskoplar ile tespit edildiğine dair bir bilgi de yok.

    Tüm bunların yanı sıra, yerde yaşanan olaylardan dolayı atmosferde görülen ilginç değişimler de söz konusu. Geçtiğimiz yıl New York semalarını maviye çeviren olayın Queens bölgesindeki bir araştırma tesisinde yaşanan patlama olduğu anlaşılmıştı.

    Sibirya’da 2017’de beliren ve bir diğer uzaylı işgali paniği doğuran görüntünün ise kıtalararası balistik füze denemesinden kaynaklandığı anlaşılmıştı. 17 Ocak 2017’de gerçekleştirilen denemede dört Satan 2 Topol-M roketi ateşlenmişti.

    [The Siberian Times]

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler