SpaceX’in başarıya giden yolda geride bıraktığı patlamalar

0
3739

SpaceX, uzay-havacılık sektörünün en gözde firması biliyorsunuz. SpaceX o kadar çok görev gerçekleştiriyor ki, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar ile medyada beliren haberleri uzay-astronomi meraklılarının haftalık bilim ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor.

Firma en son olarak 25 Ağustos’ta FORMOSAT-5 uydusunu yörüngeye gönderdi, 2 Eylül’de Falcon Heavy roketinin üçüncü ve başarılı roket motoru denemesini gerçekleştirdi, 7 Eylül’de ilk askeri görevi kapsamında X-37B OTV uzay aracını uzaya taşıdı ve sonrasında NASA için düzenlenecek Ticari Uzay Mürettebatı programı için tasarlanan astronot giysilerini tanıttı.

Her yıl 60’dan fazla ticari uydu görevi gerçekleştiren SpaceX, NASA için yörüngeye kargo taşıma rolünü gelecek yıldan itibaren astronot taşımacılığı ile bir üst basamağa taşıyacak. Kasım ayında ilk denemesini yapması beklenen Falcon Heavy ise SpaceX’in Ay görevleri için kullanılacak roketi olabilir.

[SpaceX/Flickr]

Nereden nereye

Yukarıda bahsettiklerim, SpaceX hakkında son birkaç ay içinde basına yansıyan bilgilerden aklımda kalanlar. 2002’de kurulan ve 2006’da neredeyse iflas noktasına gelen firma, havlu atmak üzere iken NASA’nın işbirlikçi yaklaşımı sayesinde yoluna devam edebilmişti. Vizyon sahibi, işbirlikçi ve mantıklı patronların bencilliği bir kenara bıraktığı zaman neler ortaya çıkıyor, bugün SpaceX’e baktığımızda net bir şekilde görebiliyoruz.

5,000 çalışanı ile özel uzay-havacılık sektörünün lideri olan firma neredeyse her hafta bir roket ateşlemesi gerçekleştiriyor, çocuk oyuncağıymış gibi o roketleri 35,000 kilometreye varan yüksekliklerden okyanusa ve karaya indirebiliyor.

Sadece birkaç yıl önce SpaceX’in Falcon 9’un ilk kademesini yere indirme çabalarını ‘bir kez daha başarısız oldu’ başlıklarıyla duyururduk. Bugün ise firmanın resmi görevlerde başarıyla yere indirdiği Falcon 9 sayısı 16.

O günlere nasıl mı gelindi? Yukarıdaki video yılmadan çalışmanın en güzel örneklerinden biri.