Uzaylıların Yaşıyor Olabileceği Kozmik Yerlerin Listesi Çıkarıldı

0
7532
ngc 247 eso
ngc 247 eso

Dünya dışı akıllı medeniyetleri tespit etmeye çalışan bir astronom grubu, Exotica Catalog adı verilen listede uzaylıların yaşıyor olabileceği tüm kozmik nesneleri bir araya topladı.

Exotic Catalog, 10 yıldan bu yana Dünya dışı gelişmiş medeniyetlerden siyal yakalamaya çalışan Breakthrough Listen projesi tarafından hazırlandı. Özenle hazırlanan katalog, bazılarını halen tam olarak anlayamamış olsak da uzaylıların barınıyor olabileceği akla gelebilecek tüm kozmik nesneleri içeriyor.

Listede, asteroidler, kuyrukluyıldızlar, gezegenler, pulsarlar, galaksiler, nebulalar ve yıldız kümeleri dahil olmak üzere derin uzaya özgü 700’den fazla nesne yer alıyor. Listeyi hazırlayan araştırmacılara göre, uzaylı medeniyetleri aramayı görev edinen SETI Enstitüsü’nün belirlediği potansiyel hedef listesini genişletmek.

Breakthrough Projesi’nin üyelerinden ve California Berkeley Üniversitesi’nde astronom Brian Lacki, yapacakları çalışmanın gelecekte kamu ve öğrencilere de fayda sağlayacağını belirtti. Lacki, listeye yerleştirdikleri nesnelerin bazıları “akademi eğitiminin ilk yıllarında bile bilmediğini” söyledi.

Exotic Catalog, geçmişte gerçekleştirilen benzer araştırmaların ortaya koyduğu listeyi fazlasıyla genişletiyor. Listede, bugüne dek bilim tarafından çok fazla ilgi görmemiş olanlar da dahil 737 nesne yer alıyor. Lacki, iyi bir ekip çalışması ile her bir nesne üzerinde detaylı araştırma yaparak listeyi sürekli genişlettiklerini söyledi. Kendi ifadesine göre, bu biraz da biyolojide canlıları gruplandırmaya benziyor. İlk başta kolay görünse de, bir grubun içine daldığınızda karşınıza milyonlarca canlı türü çıkabiliyor.

Dört Ana Kategori Belirlendi

Exotic Catalog’un ilginç taraflarından biri, gök cisimlerinin yanı sıra insan yapımı nesneleri de içeriyor olması. Bunlar arasında yıldızlararası uzayda gezegenimizi temsil eden Voyager 1 ve 2, Kuiper Kuşağı’nın derinliklerinde ilerlemeye devam eden New Horizons, birkaç meteoroloji uydusu ve Şubat 2016’da Falcon Heavy ile Mars yörüngesine ateşlenen ancak rotadan çıkan Tesla Roadster var. Aklınıza bu noktada soru işaretleri gelebilir ancak belki de Roadster’ın direksiyonun şu an kozmik mikroplar geziniyor olabilir?

Exotic Catalog, uzaylı medeniyetlerin izini bulmak aşamasında SETI’nin stratejisini izlemek yerine “Dünya dışı teknoloji sinyallerine” odaklanıyor. Kısaca, uzaylı teknolojisinin sinyallerini bulmak istiyorlar. Bu sinyaller bir Dyson küresi, uzaylı sanayi atıkları, devasa kozmik yaşam alanları ve aklımıza getiremeyeceğimiz yığınla başka nesne/yapı olabilir.

Lacki, uzaylıların bizlerden çok farklı görünebileceği gibi onlara yanlış yerlerde bakıyor olabileceğimizi düşünüyor: Onlar birer makine mi? Suya ihtiyaçları var mı? Silikon, plazma veya nötron yıldızı maddesinden mi oluşuyorlar?

Lacki’ye göre bu soruları yanıtlamaya çalışmaya başlamamız gerekiyor. Bazı uzaylıların sandığımız kadar akıllı değil ama sadece tuhaf oldukları ihtimalini de unutmamak gerekiyor.

Yakınlarda Dyson Küresi Var Mı?

Exotic Catalog’da yer alan kozmik yer ve nesneler dört ana kategoride toplandı: Prototipler, En Üstünler, Tuhaflıklar ve Kontroller.

Prototipler halihazırda çok haşır neşir olduğumuz gezegenler, galaksiler, yıldız kümeleri, nötron yıldızları gibi nesneleri içeriyor. En Üstünler (superlatives), bugüne dek en uç özellikleri ile tespit edilen nesnelerden oluşuyor. Bunlar arasında en büyük gezegen, en sıcak yıldız, en hızlı dönen pulsar gibi çeşitli unvanlara sahip nesneler yer alıyor. Tuhaflıklar (anomalies), adından anlaşılacağı gibi tam olarak anlamadığımız nesneleri içeriyor. Buna çok iyi bir örnek, Boyajian’ın Yıldızı olarak verilebilir.

Lacki için en harika tuhaflık NGC 247. Yakınlardaki spiral bir galaksiyi temsil eden NGC 247, diskinin yan tarafında bir deliğe sahip. Bu bölgede, normalde olması gerekenden de az sayıda yıldız bulunuyor.

SETI’nin öne sürdüğü teorilerden bir tanesi, gelişmiş uzaylı medeniyetlerin galaksileri içinde yıldızdan yıldıza sıçrayabilmesi. Yıldızların etrafını da Dyson küresi adı verilen devasa güneş paneli benzeri nesnelerle örerek enerjilerini topluyorlar.

NGC 247’de bu durumla bağlatılı bir tuhaflık yaşanıyor olabilir. Lacki, gelişmiş bir medeniyetin birkaç yıldızı Dyson küresi ile kapladığını, haliyle de görünmez hale geldiklerini düşünüyor. Yine de bunun düşük bir ihtimal olduğunu düşünüyor. Çünkü Dyson küreleri Güneş’ten yayılan ısı ile nhayetinde kızılötesi spektrumda görünür hale gelmeli.

Yine de, Lacki “tuhaf deliğin” incelenmesi gerektiğini düşünüyor…

İlginizi çekebilir:

https://www.dijitalx.com/2019/09/19/uzayli-mega-yapi-yildizi-icin-yeni-ve-heyecan-verici-bir-teori-daha-sunuldu/
https://www.dijitalx.com/2020/05/04/genc-olu-yildiz-magnetar-ve-pulsarlar-arasindaki-kayip-halka-olabilir/
https://www.dijitalx.com/2020/06/19/galaksimizde-36-uzayli-medeniyet-olabilir/