Pazar, Aralık 8, 2024
More

    Young Reporters for the Environment: Çevrenin Genç Sözcüleri

    Uluslararası ismi “Young Reporters for the Environment (YRE)” olan ve ülkemizde Çevrenin Genç Sözcüleri (ÇGS) olarak isimlendirilen program, gençleri çevre sorunlarını anlamaya yönelten ve onları bilinçlendirmek amacı ile çevre eğitimi yapan uluslararası bir programdır. Eğitim aracı olarak, gençlerin ilgisini çeken, çevre gazeteciliği yöntemi benimsemiş olup öğrencilerin bulundukları okul yerelinde çevre sorunların araştırıp inceleyerek, haber nitelikli makale, fotoğraf ve kısa video kaydı üretmeleri teşvik edilmektedir.

    Çevre ve İklim Değişikliği Merkezi’nde Öğrencilerine ‘Sıfır Atık’ Eğitimi

    Bu program kapsamında Bahçeşehir Özel Vizyon Anadolu Lisesi öğrencileri İstanbul’da sıfır atık projesiyle ilgili çalışmalar yürüten Zeytinburnu Belediyesinin Çevre ve İklim Değişikliği Eğitim Merkezini ziyarete gittiler.

    Merkez iki kısımdan oluşuyor. Birisi atık getirme merkezi, diğeri de kompost kısmı. İlçe genelinde toplanan geri dönüşüm atıkları buraya gelip ayrıştırılıyor ve tekrar geri dönüşeceği fabrikalara gönderiliyor. Aynı zamanda da Çevre ve İklim Değişikliği Eğitim Merkezi olması sebebiyle öğrencilere sıfır atıkla alakalı eğitimler ve atölye çalışmaları yapılıyor. Bu merkez tamamıyla yeşil bir bina. Kendi elektriğini kendisi üretiyor. Yağmur suyuyla bitkiler sulanıyor, pazarlardan toplanan atıklarla kompost makinesinde kompost üretiliyor. Kaliforniya solucanları kompostların gübre olmasına yardımcı oluyor. Buradan üretilen gübrelerle çatı tarımı yapılıyor.

    Bahçeşehir Vizyon Anadolu Lisesi’nin Genç Sözcüleri yenilikçi çözümlerle tasarlanmış bu merkezin işleyişi ve verilen eğitimler hakkında merkezde aktif görev yapan çevre mühendisi ile röportaj yaptılar. 2021’den bu yana aktif olarak Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği kompost ve solucan gübresinin yapılışı, süreci, kullanım alanları, çatı tarımı, arıcılık gibi faaliyetleri ve sağladıkları sürdürülebilirlik hakkında tüm çalışmaları öğrendiler. Bu merkez çevre dostu nesiller yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Eğitimler, çocuklardan yetişkinlere kadar geniş bir kitleye verilir. Geri dönüşüm önce bireysel daha sonra toplumsal farkındalık ve eylemle çözülür. Dolayısıyla iklim değişikliği ile verilen mücadelede toplumsal farkındalığın artması için ufak yaşta iklim değişikliği eğitimi ile çocukların önemsedikleri konularda, davranışlarında ve alışkanlıklarında iklim ön plana gelmeli. Böylelikle bilinçli, sorunların ve çözümlerin farkında olan nesiller yetiştirilebilir. Bu konuya dikkat çekip kendi haberlerini yapan bu gençlerin sesi olalım.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler