‘Yıldız Savaşları’ evrenindeki gezegenlerden hangileri gerçek olabilir?

0
5158

Yıldız Savaşları serisi, Rouge One: Bir Star Wars Hikayesi ile hayranlarını fazlasıyla memnun etti. Serinin her yeni filmiyle beraber gökbilimcilerin merak ettiği soruların cevapları bulmaya da bir o kadar yaklaşıyoruz. 2018’de göreve başlayacak James Webb Uzay Teleskobu gibi en ileri teknolojiye sahip uzay araçları, bilim-kurgunun bize sunduğu dünyaların hangilerinin gerçek olduğunu bize gösterecek.

NASA’lı gökbilimcilere göre Samanyolu Galaksisi’nde kurak Tatooine, sulak Scarif veya buz tutmuş Hoth gibi gezegenler bulunuyor olabilir. Kepler Uzay Teleskobu’nun yardımıyla bugüne dek 3,400’den fazla dış gezegen keşfeden NASA, geliştirilen bilgisayar modelleri sayesinde hayal gücünün gerçeğe ne kadar yakın olduğunu anlayabilecek.

NASA, Yıldız Savaşları evrenindeki gezegenlerin gerçek olma ihtimalini değerlendirdi. Bazıları, Rogue One ve diğer filmlerde yer alanlardan bile tuhaf.

3Buzul gezegenler – Hoth

Titan cassini
Titan. [NASA/ESA]

Samanyolu Galaksisi’nde 2006 yılında keşfedilen bir süper-Dünya’ya Hoth adı verilmişti. Hoth, isyancıların buzul üssüne o kadar benziyordu ki, ‘The Empire Strikes Back’ filminin ardından gayri resmi olarak bu adla anılmaya başlandı.

Optik Kütleçekimsel Mercekleme Deneyi (OGLE) ile tespit edilen gezegenin bilimsel adresi ise OGLE 2005-BLG-390L.

Gerçek Hoth, yaşam barındırmak adına fazla soğuk bir gezegen. Ancak Titan ve Europa için düşünüldüğü gibi, Hoth da yüzeyi altında yaşam saklıyor olabilir. Dünya, yanardağların içinde, derin okyanus çukurlarında ve Antarktika’nın donmuş toprağında bile yaşam saklıyor.

NASA, Jüpiter’in buzul uydusu Europa’nın yerkabuğu altında ne sakladığını anlamak için bir görev hazırlığı yapıyor. Titan’ın ardından, sıra Enceladus’un yeraltı okyanusuna gelecek.