Deniz tabanına bırakılan timsahın başına gelenleri gösteren çarpıcı video

0
6683
timsah yemek meksika louisiana dijitalx 001
timsah yemek meksika louisiana dijitalx 001

Bilim insanları deniz tabanında yaşayan canlıların iştahını ölçmek için yaptıkları deneyde ölü bir timsahı kumların üzerine bırakıp yaşananları saniye saniye görüntüledi.

Meksika Körfezi’nin 2,000 metre derinliğine bırakılan ölü bir timsahın başına gelenler, uzaktan kontrol edilen denizaltı ile an be an görüntülendi. Dev deniz (veya balık) keneleri, normalde menülerinde bulunmayan yemeği karşılarında bulunca üzerine atladı. Louisiana Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada, bilim insanları yüzeyde yaşayan canlıların derin denizlerdeki yemek ağını nasıl etki yaptığını gözlemlemek istedi.

Deneyde, toplam üç timsah cesedi denizin dibine bırakıldı. Normalde tüketmeyecekleri düşünülen bir yemeği karşılarında bulan dev deniz keneleri, 24 saat içinde timsahın etrafını sardı ve güçlü çene kemikleriyle ısırıklar almaya başladı. Timsahın bu kadar ilgi görmesinin sebebi ise “düşen yemeklerin” yarattığı heyecan olarak tanımlanıyor. Araştırmanın başını çeken Craig McClain ve Clifton Nunnally, deniz tabanındaki canlıların üzerine yağan yemeklerin genelde balinalar, yunuslar, foklar ve ton balığı, köpekbalığı ve vatoz gibi büyük balıkları kapsadığını belirtti. Ayrıca, odun ve bitkiler gibi maddeler de tüketilebiliyor.

Timsahın içine girip yemeye devam ettiler

Deep Sea News sayfasına açıklama yapan McClain, çektikleri görüntülerin “ilk kez bir kertenkelenin yemek niyetine tüketildiğine ait delil oluşturduğunu” ifade etti. Görüntüler, timsahların derin sulardaki biyoçeşitliliği ve karbon döngüsüne nasıl etki yaptığına ilk net bulguları sundu.

McClain, Şubat 2017’e yapılan deneyde timsahların seçilmesinin, milyonlarca önce derin sularda yaşamış atalarının uzantısı olmalarından kaynaklandığını belirtti. İhtiyozor, mozazor ve plesiozor antik zamanların sularda yaşayan dev kertenkele türlerinden bazılarıydı. Dahası, timsahların bilerek sualtına bırakılması bir yana, sıkça denizin dibine yem olarak düştüklerine dair birçok bulgu söz konusu. Sırasıyla 2014 ve 2016’da Güney Carolina ve Texas kıyılarına vuran timsah ölülerinin yanı sıra 2005’te yaşanan Katrina Kasırgası’ndan bir timsah kıyıdan 25 kilometre içeride ölü bulunmuştu. Ayrıca, Mississippi Nehri’nin 2011’de taşması sonucu Atchafalaya Nehri birçok timsah ölüsü ile dolmuştu.

Deneyse ise Louisiana eyaletinden alınan üç timsah ölüsü, Meksika Körfezi’nin derinliklerine bırakıldı. Amerikan futbolu topu büyüklüğündeki deniz keneleri cesetlere ısırmaya başlayarak çatlayana kadar kendilerini doyurdu. Kenelerin, kaburgaları ortaya çıkan timsahın içine sokulup yemeye deva ettiği görüldü.

Ziyafetin ardından, deniz kenelerinin aylarca yemek yemeden yaşayabileceği belirtildi. McClain ve ekibi, robotik denizaltı ile timsahları bıraktıkları noktaya aylar sonra tekrar inerek geride ne kaldığını inceleyecek. Muhtemelen sadece kemiklerin oluşturacağı kalıntıların yılanyıldızları ve küçük balıklar tarafından sıyrılması bekleniyor. Ayrıca, kalıntılardan birkaç kaburga kemiği alınarak “kemik yiyen kurtların” ziyafete katılıp katılmasını incelenecek.