Rosetta’nın kuyrukluyıldızlar hakkında yaptığı en önemli 7 keşif

0
5679

786 gün boyunca yörüngesinde dolandığı 67P kuyrukluyıldızına 30 Eylül günü çarparak görevine son veren Rosetta, uzay keşfinde birçok ilke imza attı.

Bir kuyrukluyıldızın yüzeyine iniş yapan ilk keşif aracı, Kasım 2014’te Rosetta’dan gönderilen Philae olmuştu. Rosetta, çarpışma anından saniyeler öncesine kadar fotoğrafladığı 67P’nin tüm sırlarını ortaya çıkardı. Yapılan keşifler, kuyrukluyıldızlar hakkında bugüne kadar bilinmeyen birçok bilgi sundu.

3Kuyrukluyıldızlar yaşamın yapı taşlarını içeriyor

Gökbilimciler, kuyrukluyıldız ve asteroit görevleri sayesinde “Dünya’ya yaşam nereden geldi” sorusunun cevabını bulmaya çalışıyor. Rosetta, bu soruya kesin olarak cevap vermiş olmasa da, mevcut teorileri güçlendiren bilgiler elde etti.

Rosetta, bir kısmı önceden bir kuyrukluyıldızda tespit edilmemiş olanlar dahil birçok organik bileşen izine rastladı. 67P’nin atmosferine ait detaylı analizler, proteinlerde bulunan amino asit glisin ve DNA ile hücre duvarlarında yer alan fosfor ortaya çıkardı. Dahası, Rosetta etanol ve Philae glikolaldehid tespit etti.

67P’nin tozunu da doğrudan analiz etme şansı bulan Rosetta, beklenenden çok daha karmaşık olan bir karbon yapısı ortaya çıkardı. Rosetta ekibinde yer alan Herve Cottin, “O kadar karmaşık ki, düzgün bir formül veya isim belirleyebilmiş değiliz” ifadesini kullanmıştı.