Rosetta’nın kuyrukluyıldızlar hakkında yaptığı en önemli 7 keşif

0
5675

786 gün boyunca yörüngesinde dolandığı 67P kuyrukluyıldızına 30 Eylül günü çarparak görevine son veren Rosetta, uzay keşfinde birçok ilke imza attı.

Bir kuyrukluyıldızın yüzeyine iniş yapan ilk keşif aracı, Kasım 2014’te Rosetta’dan gönderilen Philae olmuştu. Rosetta, çarpışma anından saniyeler öncesine kadar fotoğrafladığı 67P’nin tüm sırlarını ortaya çıkardı. Yapılan keşifler, kuyrukluyıldızlar hakkında bugüne kadar bilinmeyen birçok bilgi sundu.

2Kuyrukluyıldızlar çok karmaşık bir topografya barındırıyor

İnsanlığın kuyrukluyıldızlar hakkındaki bilgisi, bin yılı aşkın bir süre gökyüzündeki parlak çizgiler olmalarından ibaretti. Rosetta’nın ORIRIS kamerası ile elde ettiği görüntüler ise bu irili ufaklı buzul parçaların ne kadar karmaşık bir yapıya sahip olabileceğini gösterdi.

67P’nin yüzeyi tepeler, kanyonlar, tuhaf girinti ve çıkıntılar, derin çukurlar ve çatlaklar ile dolu. Bazı kısımları asfalt kadar sert iken, diğer kısımları kum kadar yumuşak.

Yüksek çözünürlüklü fotoğrflar, 67P’nin karmaşık yapısının yanı sıra, yüzeyinden uzaya saçılan gaz örtüsünü de net bir şekilde görmemizi sağladı.