Teknoloji devlerinin geleceği inşa edeceği fütürist kampüsler

0
4094

Apple’ın uzay üssünü andıran yeni kampüsüne ait çizimlere yaklaşık iki yıldır rastlıyoruz. Apple gibi hizmet ve ürünlerinin yanı sıra çalışan sayılarıyla da giderek büyüyen teknoloji devleri, yaratıcılıklarına ev sahipliği yapacak yeni kampüsler tasarlıyor. Apple, Amazon, Google ve Facebook’un detayları belli olan yeni kampüsleri, teknoloji devlerin itici gücü olan vizyonları hakkında da açık bir görüş veriyor.

Robot inşa etmeye başlayan Google, insansız hava aracı geliştiren Amazon, yapay zeka laboratuvarları kuran Facebook ve giyilebilir teknolojilere iyi bir başlangıç yapmaya hazırlanan Apple, kapitalizmin bile sınırlarını zorlayan devlere dönüştü. Google, Virgin Galactic ve Microsoft’un da ortak olduğu Plantary Resources (Gezegen Kaynakları) şirketiyle asteroit madenciliğine de el attı. ABD’li devleri yakından izleyen Samsung ise grafen araştırmalarıyla elektronikte çığır açmaya hazırlanıyor.

Teknolojiyi, dolayısıyla dünyayı yönlendiren şirketlerin vizyonlarını bugün en iyi temsil eden yönleri, birkaç yıl içinde hayata geçirmeyi planladıkları kampüsleri. Her türlü ihtiyacı karşılayan bir kasabadan, devasa biyoteknolojik kubbelere kadar uzanan yeni nesil teknoloji kampüsleri, bizleri bekleyen fütürist gelecek hakkında da bir sinyal veriyor: Neden bir sonraki kampüsler uzayda inşa edilmesin?

3Yeni Googleplex

google 01

Googleplex kampüsünün yer aldığı Mountain View’den bisiklet mesafesinde inşa edilecek yeni tesis, Apple ve Amazon’un projelerine göre daha küçük: Sadece 1 milyon metrekare. Ancak Google, yeni kampüsünün inşa edilme amacıyla büyüklüğü birinci planda tutmadığını da belirtti. Google ‘Yeşil Ekip Operasyonları ve Yenilikleri’ birimin başında yer alan David Bennett, ‘çevresel sürdürülebilirliği sağlayacakları, en sağlıklı çalışma ortamını oluşturacaklarını’ belirtti. Öyle ki, tuvaletlerin kanalizasyon sisteminden bağımsız, atığı gübreye dönüştüren özellikte olması planlanıyor.

Google’ın yeni kampüsü, ne kubbe ne de dairelerden oluşacak. Tersine, bumerang şeklindeki, Bay View adı verilen 42 dönüm araziyi kaplayacak binalar düşünülmüş. Amazon’un kubbelerini de tasarlayan Seattle merkezli NBBJ şirketinin mimarı olduğu 9 bumerang, dokuz kat içerecek.

Kampüsün mimari özellikleri, dağınık görünümünde yatıyor. Sabah ve öğlen güneşinin neden olduğu ısıyı azaltmak için binaların doğu ve batıya bakan köşeleri daralacak şekilde tasarlanmış. Çalışanlar arasındaki yürüme mesafesini maksimum 2.5 dakika kılmak için de, binalar köşelerden uzanan merdivenlerle birbirine bağlanıyor.

İş verimliliğini artırmak için, bumerang binaların genişliği sadece 24 metre olacak. Çalışanlar birbirlerine son derece yakın olacak ve herkes ve her nesne doğal ışıktan yararlanacak. Kafeterya, oyun odaları ve uyku kabinleri doğal ışık ve temiz havadan en çok faydalanacak şekilde tasarlanacak. The Next Web’in verdiği bilgiye göre, 3500-5000 bin çalışana ev sahipliği yapacak yaklaşık 5 milyar dolar bütçeli ‘güneş mabedinin’ açılışı, bir yıl ertelenerek 2016’ya sarktı.