İnsan vahşetinin en eski delili

0
3829
skull 325g
skull 325g

Arkeologlar, 430 bin yıllık kafatasının keşfedilen en eski cinayet delili olabileceğini belirtti. Sert bir cisimle vurularak parçalandığı düşünülen kafatası İspanya’daki bir mağarada bulundu.

Bilim insanları insan eliyle yapılan vahşetin en eski delilini bulduklarına inanıyor. İspanya’nın kuzeyindeki Sima de los Huesos antik kazı alanında bulunan 52 kafatası parçasını bir araya getiren arkeologlar, kafatasının 430 bin yıl önce yaşanmış bir vahşetin delili olduğunu düşünüyor.

Sol gözün üzerinde iki büyük delik bulunduran kafatasının, Neandertallerin yakın akrabası olan bir insan ırkına ait olduğu düşünülüyor. Modern insanın ortaya çıkmasından 200 bin yıl öncesine rastlayan kafatası, atalarımızın birbine uyguladığı şiddetin en eski delili olarak beliriyor.

Cinayet olasılığı çok yüksek

[PR]
[PR]
Araştırmada yer alan paleontolog Nohemi Sala, ‘kafatasının darbeleri aldıktan sonra hiç iyileşme belirtisi göstermediğini, bu yüzden anında ölüm getiren darbeler almış olabileceğini’ söyledi. Bir diğer ihtimal, deliklerin ölüm ardından vurulan darbelerle açılmış olması.

Sala, ‘aynı bölgede iki deliğin kaza sonucu açılmasının çok düşük olduğunu’ söyleyerek kafatasının cinayete işaret ettiğini savundu. Bilim insanları, Sima de los Huesos’taki mağarada 2013 yılında yapılan kazılarda 28 iskelet daha bulmuştu. 13 metrelik bir kuyudan çıkarılan iskeletlerin, barınak olarak kullanılmayan mağaraya nasıl geldiği soru işaretleri doğurmuştu.

Parçalanmış kafatasının bulunmasının ardından, mağaranın bir ‘ölüm tuzağı’ olduğu neredeyse kesinleşti.

Ölüleri gömme geleneği daha eski olabilir

PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmada elde edilen bulgular, öldürülen insanların mağaraya getirildiğini ve kuyudan aşağı atıldığına işaret ediyor.

Araştırma ayrıca, ilk insanların ölüleri gömmeye ve en azından bir yerde toplamaya çok daha eski zamanlarda başladığını öne sürdü. Galler’in Pontnewydd mağarasında yapılan kazılarda, 225 bin yıl öncesine uzanan 15 Neandertal iskeletinin özenle gömüldüğü fark edilmişti.

Sala, İspanya’da elde edilen bilgilerin ışığında, ‘ilk insanların taş ve diğer el aletlerini hayatta kalmak için her anlamda kullandıklarını anladıklarını’ söyledi.

Neandertallerin kafatası evrimi

430 bin yıllık kafatası, Avrupa ve Asya’nın batısında 28 bin yıl önce yok oldukları düşünülen Neandertallerin ilk üyelerine ait bilgiler de ortaya koyuyor.

National Geographic’in dikkat çektiği ilk özellik, yüzün, beynin yer aldığı boşluğun önünde yer alması. Araştırmadaki isimlerden  Juan Luis Arsuaga, kalın kemikli, büyük burunlu ve bodur görünümleriyle aklımızda yer edinen Neandertallerin evrimi hakkında yeni bilgilere ulaşılabileceğini belirtti. Böylece, modern insanla binlerce yıl yaşamış ve DNA alışverişi yapmış olan türün farklılıklarını daha iyi anlayabileceğiz.

Arsuaga, yüz binlerce yıl evrim geçiren Neandertallerin, farklı diğer insan türlerine kıyasla buz çağlarında yok olmadığına dikkat çekti. Uzun bir evrim süreci bulunan Neandertaller, zeka ve toplum yaşamıyla Homo sapiens’e büyük benzerlik gösterse de, birçok faktör nedeniyle hayatta kalamadı. Yeni bilgiler, en az Denisovan insanı kadar esrarengiz bir geçmişi bulunan tür hakkında yeni bilgiler sunacak.