Neuralink Nedir? Faydaları ve Zararları Ne Olabilir?

0
13401
neuralink youtube
neuralink youtube

Elon Musk’ın kurucu ortaklarından olduğu Neuralink’in amacı, filmlerde de gördüğümüz gibi kafatasımızın üzerine yerleştirilecek bir çip sayesinde beynimizle bilgisayarımızı kontrol etmemizi ya da beynimiz aracılığıyla başka birine veri transfer etmemizi sağlayacak bir cihaz geliştirmek.

Teknoloji ilerlediçe elektronik cihazların işlem kabiliyetlerinin artmasına karşılık boyutlarının gittikçe küçülmesi bizlere tuhaf gelebilir. Neuralink ise bu teknoloiyi daha ileri bir seviyeye taşınarak madeni para boyutuna indirgemeyi hedefliyor. Neuralink kurulduğu günden 16 Temmuz 2019 tarihine kadar dışarıya hiç bir bilgi vermemiş ama bu tarihte yeni ürüne yönelik bir lansman düzenleyeceğini duyurmuştu.

Musk, firma ve yaptığı çalışmalar hakkında bir sunum gerçekleştirirken, bu sunumun amacının işe alım olduğunu söyledi. Firmanın başkanı Max Hodak, ilk başta bu fikre pek güvenmediğini ancak Musk’ın onu ikna ettiğini belirtti.

Projeyle ilgili ortaya çıkan “Elon Musk&Neuralink” adlı bir makaleye göre sistem, 3072 elektrotun dağıldığı 96 izleğe kadar çıkabiliyor. İnsan saçından daha ince olmaları, cihazı daha da ön plana çıkarıyor. Neuralink, gelecekte kafatasından geçen lazer ışınları kullanarak kafatasında delikler açılmasına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmayı planlıyor.

Esnek kablolara sahip yeni teknolojiyi beyine uygulamak için özel bir robot da geliştirildi.

Cihazın çalışma şekli sayesinde gelecekte cihaz için kafatasında bir sürü delik açmaya gerek kalmayacak. Neuralink, daha iyi okuma, sinyalleri temizleme ve güçlendirme yapabilen bir çip geliştirdiğini de duyurdu. Sistem şimdilik yalnızca kablo bağlantısı ile çalışıyor. Firma şu anda fareler üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Neuralink’s system embedded in a laboratory rat
Neuralink.

Neuralink’in Faydaları

I. Teknolojik işemlerimizi yaparken yanımızda artık bir elektronik alet taşımamıza gerek kalmayacak.
II. İki beyin arasında başka bir teknolojik alete gereksinim duymadan basitçe veri transferi yapılabilecek.
III. En önemli faydası, sağlık alanında felçli hastaların teknolojiyi rahat bir şekilde kullanabilmesine olanak sağlayacak olması.

Neuralink’in Zararları

Gelecekte olacakları hesaplamak mümkün olmadığından buraya yazacağım zararlar, öngörüler ve biraz da hayal gücünden ibaret olacaktır.

I. Yapay zekanın bizi ele geçirmesi riski. Uzun yılları kapsayan bu konu nerdeyse içinde teknoloji ve insanın birbiriyle bağlandığı her konuda karşımıza çıkmayı başarabilmektedir.
II. Beyne zarar vermesi . Her teknolojik aletin kendine ait yararları olduğu gibi zararları da olabilmektedir.
III. Neuralink’te yazılımsal bir cihaz olduğundan dolayı bir süre sonra başka insanlar tarafından ele geçirilebilir.

Dediğim gibi yazdığım zararlar biraz daha hayal ürünü gibi durmakta fakat geleceğin bize ne getireceğini bilemeyiz.

NextMind device

Neuralink projesi, sağlık alanında ele alındığında çok kapsamlı bir proje olarak beliriyor. Örneğin, hastanın sağlık durumunu yani sarkidyen ritim ve kalp atışı gibi bilgileri direkt sisteme girmek gibi özellikleri bulunabilir. Ayrıca Elon Musk’ın da planladığı gibi felçli hastaların rahatlıkla başka bireylerle iletişim kurmasını ve internet üzerinde hiç bir engel bulunmadan dolaşmasına izin vermesi açısından oldukça kullanışlı olabilir. Öte yandan, potansiyel zararlarında belirttiğim gibi başka insanlar tarafından siber saldırılara maruz kalabilir ya da insan beynine zarar vermesi gibi bir durum da söz konusu olabilir.

“Upgrade” filmini izlediniz mi bilmiyorum ama Neuralink projesine benzediğini söyleyebiliriz. Tabii, umalım ki filmdeki gibi kötü amaçlı bir yazılıma dönüşmesin.

Benim düşünceme göre hem hazırız hem de değiliz. Neden hazır değiliz? Çünkü düşünce yapısı olarak insanlığın belli bir kesimi zaten teknolojiye çok iyi yaklaşmamaktadır. Bu yüzden baya fazla sıkıntı çıkabilir. Neden hazırız konusuna gelirsek, teknolojide yeni bir çağ açabilecek bir konu olduğundan ve tıp sektörünü oldukça ileri götüreceğini düşündüğümden dolayı böyle bir cihaz çok işlevsel olabilir kanaatindeyim.