Pazar, Aralık 8, 2024
More

    SpaceX dört rekor kıran ateşmelesi ile uzay-keşfinde yeni bir sayfa açtı

    Falcon 9 Block 5 roketi ile California eyaletindeki Vandenberg Hava Üssü’nden yapılan ateşleme, dört rekor birden kırarak uzay-keşfinde yeni bir sayfa açtı. SSO-A: Small Express göreviyle elde edilen başarıları sıralayarak, özel uzay-havacılık sektörünün geldiği noktayı da net bir şekilde görebiliriz.

    1- SpaceX 2018’de 19’uncu resmi görevini gerçekleştirerek geçtiğimiz yıla ait 18 ateşleme rekorunu kırdı,

    2- Falcon 9 yörüngeye 64 küp uydu göndererek bu alanda ABD’nin rekorunu kırdı. Tek seferde en çok uydu taşıma rekoru ise 104 uydu ile Hindistan’ın elinde bulunuyor.

    3- Falcon 9’un gövdesini oluşturan B1046 adlı ilk kademe, yedi ay içinde üç resmi görevde birden kullanıldı. İlk iki ateşleme sırasıyla 11 Mayıs 2018 ile 7 Ağustos 2018 tarihlerinde yapılmıştı.

    4- B1046, SpaceX’in ABD’de sahip olduğu üç ateşleme platformundan da uzaya gönderilmiş oldu. Bu platformlar Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi 39A, Cape Canaveral Hava Üssü İstasyonu 40’ıncı ateşleme tesisi ve Vandenberg Hava Üssü.

    Nihayetinde, Falcon 9 ABD’nin hem Doğu hem de Batı yakasındaki farklı üslerden başarıyla ateşlenebileceğini de göstermiş oldu. Böylece Falcon 9’un birçok değişkeni etkileyen ateşleme konumundan da etkilenmediği onaylandı.

    Nesnelerin İnterneti teknolojisi artık yörüngede

    Falcon 9 ile yörüngeye taşınan 64 küp uydu, yeni nesil uydu-internet ağlarının bir parçası olacak. Ancak insanlara değil, makinelere internet sağlayacak. Bu konudaki detaylara bir önceki yazımızdan göz atabilirsiniz.

    SpaceX’in kırdığı rekorlara değinirken de firmanın başarısını sağlayan en büyük faktörlerden birine değinmek gerekiyor: İşbirliği. Yörüngeye taşınan uyduları konuşlandıran uzay araçlarını geliştiren Spaceflight, Falcon’un rekor kırmasına yardım eden firma oldu. SSO-A görevinde SpaceX ile anlaşan Spaceflight, CNN’in haberine göre aslında daha güçlü bir roket kullanabilirdi.

    SSO-A görevinde 15’i “microsat”, 49’u ise “cubesat” toplam 64 uydu ateşlendi. Uydular toplamda 17 ülkeden 34 farklı özel uzay-havacılık firmasına aitti. Söz konusu ülkeler arasında ABD, Avustralya, Polonya, İtalya gibi ülkeler yer alıyor.

    Falcon 9, kendisine yüklenen sorumluluğu ateşleme bir kez ertelendikten sonra başarıyla yerine getirdi. SpaceX’in yaptığı açıklamada ilk altı konuşlandırmanın ateşlemeden 13 ile 43 dakika sonrasındaki aralıkta gerçekleştiği belirtildi. Spaceflight sonrasında Falcon 9’un taşıdığı uzay araçları ile geride kalan uyduları altı saat içinde yörüngede konuşlandırdı.

    Yukarıda bahsi geçen sürecin detayları ise kafamızda bile canlandırması çok zor bir mühendislik ürünü. Uzay-havacılık sektörü hızla gelişiyor ve 2020’li yıllara gelindiğinde bu kapasite Ay’ı istila edecek gibi görünüyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler