Venüs’ün Yüzeyini Gösteren 6 Benzersiz Fotoğraf

0
6974
venus surface radar
venus surface radar

Dünya’ya en yakın gezegeni temsil ediyor olsa da gözlemlemesi belki de en zor yer olan Venüs’ün yüzeyine ait günümüzde sadece altı fotoğraf yer alıyor.

Sovyetler Venüs’ün yüzeyini araştırmak için 1970 ve 1980’li yıllarda Venera programı kapsamında birçok uydu ateşledi. Dünya dışındaki bir gezegenin yüzeyinden veri göndermeyi ve ilk yakın çekim fotoğrafları elde etmeyi planlayan program kapsamında 13 uydu başarıyla Venüs’e ulaştı, sekiz tanesi yüzeye indi ve dört tanesi yüzeye ait olağanüstü kareler çekmeyi başardı. Haberin ana görseli söz konusu fotoğraflardan biri değil.

Sonda taşıyan ilk uyduyu temsil eden Venera 7, 17 Ağustos 1970 tarihinde ateşlendi. Dört ay süren yolculuğun ardından sonda 15 Aralık günü Venüs’ün kalın atmosferine alçalmaya başladı. Aerodinamik yavaşlamanın ardından sondanın üst bölmesi ve ısı kalkanı serbest bırakıldı ve paraşüt ortaya çıktı. Venüs’ün atmosferi alçalmanın ilk 29 dakikasında sondayı yavaşlatacak kadar kalın olduğundan, paraşüt ısı kalkanının atılmasından altı dakika sonra açıldı. Venera 7, Venüs’ün cehennem sıcaklığına dayanabildiği 23 dakika boyunca Dünya’ya veri göndermeyi başardı. 27 Mart 1972 tarihinde Venera 8 ateşlendi ve 22 Temmuz 1979 tarihinde Venüs’e ulaştı ve yüzeyden tam 63 dakika boyunca sinyal gönderdi.

8 Haziran 1975 tarihinde ateşlenen Venera 9, Venüs’ün yüzeyine ait fotoğraf elde etmeyi planlayan ilk görevi temsil ediyordu. Sonda 22 Ekim tarihinde yüzeye başarıyla inmeyi başarmış olsa da, iki kamera kapağından sadece bir tanesi açıldı. Haliyle Sovyet bilim insanları 360 derecelik bir panorama elde etmeyi planlarken karşılarına 180 derecelik bir manzara çıktı. Venera 10, selefinin ayak izlerini takip edere 25 Ekim tarihinde yüzeye iniş yaptı. Yine selefi gibi sadece bir lens kapağı açıldı ve 180 derece fotoğraf çektiği görevi 65 dakika sonra sona erdi.

İzleyen görevler kısmen başarı gösterdi. Venera 11 ve 12, sırasıyla 1978’in 25 ve 21 Aralık tarihlerinde yüzeye indiler. Ancak her ikisinin de kamera kapakları açılmadı ve her ne kadar yüzeyden bilgi iletseler de fotoğraf çekmeyi başaramadılar.

Sovyetlerin Venüs merakı nihayetinde bugünlere ulaşan nostaljik ve benzersiz fotoğrafların sayısının artmasını sağladı. 30 Ekim 1981’de ateşlenen ve 1 Mart 1982’de Venüs yüzeyine inen Venera 13, 127 dakika boyunca görev yaptı ve etrafını saran alanı görüntülemeyi başardı.

4 Kasım 1981 tarihinde ateşlenen ve 5 Mart 1982’de yüzeye inen Venera 14 adını taşıdığı programın da son elçisiydi. 360 derece yeni bir fotoğraf göndermeyi başardıktan sonra görevinin 57’nci dakikasında sinyalleri sustu.

Yüzey sıcaklığı 470 derecenin üzerine çıkan ve yüzey basıncı Dünya’nın 92 katı olan Venüs’te sondaların hayatta kalması haliyle Mars ve Ay ile kıyaslandığında çok zor. Yine de, yüzey sıcaklığına dayanabilen yeni teknolojilerin geliştirilmesi gelecekte heyecan verici görevlerin önünü açabilir.

Her bir fotoğrafın bilgisayarda düzenlenmiş versiyonlarına bakmak isterseniz tıklayın.

"Black
Venera-9 ve Venera-10 tarafından çekilen görüntüler. NASA
"Reddish
Venera-13 sol kamerası tarafından çekilen görüntü. NASA
"Reddish
Venera-13 sağ kamerası tarafından çekilen görüntü. NASA
"Panoramic
Venera-13 tarafından elde edilen panoramik görüntü. NASA
"Panoramic
Venera-14 tarafından elde edilen görüntü. NASA

Kaynak: Popsci