Arkeologlar bir Denisovan insanına ait ilk kafatası parçasına ulaştı

0
3913
denisovan hominid dijitalx 001
denisovan hominid dijitalx 001

İnsanın en yakın ve gizemli akrabalarından Denisovan’lara ait tarihteki dördüncü fosil kalıntısına ulaşıldı. Henüz bilimsel bir yayında sunulmayan araştırma hakkında ilk bilgilerin, Toronto Üniversitesi’nden Bence Viola’nın başında olduğu ekip tarafından buay sonunda ABD’de düzelenecek Amerikan Fiziksel Antropolojistler Derneği toplantısında açıklanacağı belirtildi.

Haklarında çok az bilgiye sahip olduğumuz Denisovan insanları, Neandertaller ile yakın akraba oldukları bir koldan geliyor. Bilim insanları bugüne dek sadece Sibirya’da keşfedilen bir mağarada dört Denisovan insanına ait bulgulara ulaşabilmişti. Tarihi ilk kalıntı, 2010 yılında keşfedilen bir parmak ucu olmuş, diğer iki Denisovan da diş kalıntılarından tespit edilmişti.

En son keşifte yer alan Viola, “Bu tür parçalara sahip olmamız çok güzel… Tam bir kafatası değil ancak bir kafatası parçası. Bu bize daha fazla bilgi verecek. Bugüne dek bulunan parmak ve dişlere kıyasla çok daha iyi bit parça” ifadesini kullandı. Viola, “Bilim insanları olarak çok açgözlüyüz, daha fazla fosil istiyoruz” esprisi de yaptı.

Elimizde tam olarak ne var?

Bilim insanlarının bulduğu en yeni Denisovan kalıntısı, kafatası yan kemiğine ait bir kısmı oluşturan iki parça. İki parçanın birleşik halde ölçüleri yaklaşık 8cmx5cm. Her ne kadar DNA analizleri bir Denisovan insanına ait olduğunu ortaya koysa da, kalıntılar radyokarbon teknikleri uygulamak için çok eski. Viola ve meslektaşları fosiller hakkında daha fazla bilgi elde edebilmek için modern insan ve Neandertal kalıntıları ile karşılaştırmalar yaptılar. Ancak araştırmanın resmi sonuçlarını açıklayıncaya dek veri sunmayı reddettiler.

Denisovan kafatası parçasına ait toplantıya katılacak olan Londra Doğal Tarih Müzesi’nden Chris Stringer, “Bu heyecan verici ancak sadece küçük bir parça. İleride daha fazla kalıntıya ulaşacağımızı umuyorum” ifadesini kullandı. Denisovan insanının bir zamanlar Asya’da geniş alanlarda yaşıyor olduğu düşünülse de, kalıntılarının iyi korunmamış olması genetik analizler ile daha fazla bilgiye ulaşılmasını ciddi ölçüde engelliyor.

Çin’de 2017 yılında bulunan iki kafatası parçasının Denisovan insanlarına ait olabileceği düşünülmüş ancak araştırmalar sonuçsuz kalmıştı. Stringer, yeni bulunan Denisovan parçaları ile Xuchang’da bulunan kalıntıların ne kadar uyuşuğ uyuşmayacağını merak ettiğini söyledi.

Önümüzdeki günlerde açıklanacak bilgiler ile Denisovan insanına ait araştırmaların önü açılacak gibi görünüyor.