Astronomide bir ilk: Bebek yıldızın yörüngesinde dört dev gezegen keşfedildi

0
3588
CI Tau jupiter djx 01
CI Tau jupiter djx 01

Astronomlar, CI Tau olarak adlandırdıkları ve sadece 2 milyon yıl yaşında olan yıldızın etrafında gezinen dört dev gezegen buldu. Yıldız o kadar genç ki, etrafının helen gezegenlerin oluşumuna kaynak olan gezegen diski ile çevrili olduğu belirtildi.

Yıldızın yörüngesinde ilk gezegen 2016 yılında keşfedilen bir sıcak Jüpiter. CI Tau b adını taşıyan gezegen Jüpiter’dne tam 10 kat daha büyük ve yıldızının yörüngesinde bir turu sadece 9 Dünya gününde tamamlıyor.

En son araştırmada gökbilimciler CI Tau ve gezegen diskini Şili’de yer alan ALMA radyo teleskop ağı ile inceledi. ALMA, yıldızdan sırasıyla 13, 39 ve 100 astronomik birim (AU) mesafede yer alan üç ek boşluk tespit etti (1 AU = 150 milyon km).

Sonuçlar, CU Tau b’nin üç tane kardeşi olduğuna işaret etti. Elde edilen veriler, yeni keşfedilen üç gezegenden en içte yer alanın Jüpiter kadar, dışta kalan iki tanesinin ise Satürn boyutlarında olduğunu gösterdi. Astronomlar, CI Tau kadar genç bir yıldızın yörüngesinde daha önce dört dev gaz devinin keşfedilmediğini belirtti. Astronomlar gezegenlerin konumlandıkları mesafelerin de sıradışı olduğuna dikkat çekti. En dışarıda yer alan gezegen en içtekine kıyasla yıldızından 1,000 kat daha uzak mesafede yer alıyor.

Genç ve tuhaf

Ortaya çıkan tabloda, en dışta kalan iki gezegenin nasıl şekillendiği merak konusu. Araştırmada yer alan Cambridge Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden Cathie Clarke, şu açıklamayı yaptı:

“Satürn kütlesindeki gezegenler ilk olarak katı çekirdeğin bir araya gelmesinin ardından üzerine bir gaz tabakasının örtülmesiyle oluşuyor. Ancak bu süreçler yıldıza olan mesafe arttıkça uzuyor… Birçok bilgisayar modeli CI Tau için geçerli olan mesafelerde gezegen oluşumunu desteklemekte zorlanacak.”

Gökbilimcilerin merak ettiği bir diğer bulgu, CI Tau b’nin nasıl olup da yıldızına çok yakın olduğu süper sıcak yörüngeye yerleştiği. Gelecekte farklı teleskoplarla yapılacak gözlemlerin CI Tau’nun tuhaflıklarına açıklama getirmesi umuluyor. Öte yandan görülebilir uzayı görme kapasitemiz arttıkça birçok beklenmedik keşfin de üst üste geldiğine dikkat çekelim.

CI Tau hakkındaki araştırma, The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayımlandı.

Gökbilimcilerin bugüne dek keşfettiği rekor sahibi 7 gezegen