Beş bin dolara mavi gözlü olabilirsiniz

0
5334
mavi 002
mavi 002

Güzelliğin parayla geldiğine inananlar, ABD merkezli bir firmanın sunduğu benzersiz hizmetten yararlanmak isteyebilir. Stroma Medical, geliştirdikleri lazer yöntemiyle bir dakikadan kısa sürede göz renginizi maviye çevirmeyi vaat ediyor.

Anne-babaların holografik bir ekran önünde doğacak çocuklarının görümünü tasarlayacakları ‘tartışılır’ fütürist teknolojilerden çok uzak değiliz. Hatta, Birleşik Krallık doğumda ortaya çıkabilecek hastalıkların önüne geçebilmek için üç ebeveynli embriyolara kısa bir süre önce izin verdi.

Biyonik protezlerin de son hızla geliştiği günümüzde, dış görünüşümüzü etkileyecek bir yenilik de ABD’li Stoma Medical firmasından geldi. Tıbbi değil, tamamen estetik amaçlı operasyon yapan firmanın özelliği, isteyenlere gözlerini maviye çevirme imkanı sunması. Hem de genetiklerinizle oynamadan.

Firma tarafından geliştirilen lazer yöntemi, sadece kahverengi gözlüler için geçerli. Ayrıca, prosedür sadece kahverengiden-maviye şeklinde gerçekleşebiliyor. Nasıl yapıldığını ise Stroma Medical CEO’su Dr. Gregg Homer CNN’e anlattı.

‘Esasında her kahverengi gözün aslında mavi olduğunu’ belirten Homer, “Kahverengi göz ile mavi arasındaki tek fark, gözün yüzeyindeki çok ince pigment tabakası. Eğer, pigmenti ortadan kaldırırsanız ışık aradaki yumuşak dokuya (stroma) girebilir ve yayıldığı zaman sadece en kısa dalga boylarını yansıtır. Spektrumun en sonundaki renkte mavidir” bilgisini verdi.

Homer, lazer operasyonun sadece 20 saniye sürdüğünü, etki göstermesi içinse haftalar geçmesi gerektiğini belirtti. Gözler, ameliyatın ardından gelen haftalarda ölü pigmenti atıyor ve kahverengi gözler maviye dönüşüyor.

Stroma Medical 2009’dan bu yana faaliyet gösteriyor ancak ABD’de tek bir ameliyat yapılmış değil. Yöntem bugüne kadar Meksika’da 17, Kosta Rika’da ise 20 kişi üzerinde denenmiş. Homer, bedeli 5000 dolar ameliyatın ‘göze zarar verme riskinin çok düşük olduğunu çünkü lazerin çok düşük bir enerji uyguladığını’ belirtiyor.

Ne kadar güvenli?

Homer, uyguladıkları yönteme tıp dünyasından şüpheci yaklaşılmasının normal olduğunu, gözlerin insan vücudundaki en önemli organlardan birisini temsil ettiğini belirtiyor.

CNN’e konuşan Londra Göz Hastanesi’nden göz doktoru Saj Khan, ‘mavi göz operasyonunun birçok soru işareti doğurduğunu’ ifade etti. Khan, ‘lazerle öldürülen göz içindeki dokunun kanalları tıkayabileceğini ve gözün içindeki basıncı tehlikeli oranda artırabileceğini’ ifade etti. Glakoma neden olabilecek bu durumun yanı sıra, lazer tedavisinin kısa süreli komplikasyonları aslında uzun süreli riskler doğurabilir.

Khan, gözlerini maviye çevirmek için lazer altına yatmış hastalar uzun süre denetlenmeden ve operasyonun sonuçlarından emin olunmadan yapılmasının sağlıklı olmayacağını savundu.

[Stroma Medical]
[Stroma Medical]

‘Yarı saydam mavi’

Homer, hazırlıklı olduğu eleştirilere karşın talep konusunda sıkıntıları olmadığını söyledi. Ona göre insanlar operasyonun sağladığı tam mavi değil ama parlak ‘şeffaf mavi’ gözlere sahip olmak için beş bin dolar ödemeyi istiyor.

Ameliyatın en önemli kısmının karar verme aşaması olduğunu belirten Homer, ‘geri dönüşü olmayan’ kararın ardından hastaların ‘tüm sorunlarını aşmayacaklarını’ ancak kendilerini ifade etmede daha özgür olacaklarını savundu.

CNN’de verilen bilgiye göre dünya nüfusunun sadece yüzde 17’si mavi gözlüymüş. Lazerle gözleri maviye çevrilebilecek nüfusun oranı yüzde 80 civarında. Peki mavi gözlü oranının artması dünyanın refahı ve mutluluğu için bir fayda sağlar mıydı?