İngiliz turizm devi Thomas Cook battı!

0
4058
1
1

Dünyanın en büyük turizm acentelerinden ‘’Thomas Cook’’ battı. İngiliz devi yaklaşık 178 yıl önce kurulmuş ve bugüne kadar birçok başarıya imza atmıştı…

Ancak yaşadığımız dönem oldukça hızlı ve dinamik devinimlere sahip, eski dünyanın devleri atmaları gereken adımları doğru zamanda atamadıkları için tek tek yeni koşullar altında batıyorlar. Kodak, Nokia bunların en acı örneklerini oluşturmakta. Kendi geliştirdikleri teknolojinin gerisinde kalarak inovatif firmaların hızını yakalayamayıp battılar.

Thomas Cook Neden Battı ?

Bir turizm/tur şirketi olan Thomas Cook 178 yıldır güvenle hizmet vermekteydi. Son 10 yıl içinde gelişen çeşitli olaylar şirketin geleceğini zaten tehdit ediyordu.

Thomas Cook 1900’ler

Örneğin şirket eski mantıkla çalışıyordu yani acentalar açıyor, buralarda çok sayıda eleman çalıştırıyor ve kira gibi birçok giderinde altına giriyordu. Ancak son zamanlarda gelişen teknoloji ile hızla ortaya çıkan çeşitli yeni firmalar bu gibi köklü ve yenilikçi davranmayan firmaların canavarı oldular. Pazar payı bölünen şirketin tatil paketi satışlarında zaten halihazırda düşüşler mevcuttu. Dolayısıyla yeni firmaların piyasaya girmesi ve yeniliklerini devreye sokmaları Thomas Cook için hiç iyi olmadı.

Ayrıca son dönemlerde Brexit belirsizliği de oldukça etkili oldu denilebilir (Sterlinin Değer Kaybı).

Şirketin 20 binin üzerinde çalışanının geleceği belirsiz.

2018’de İngiltere nüfusunun yüzde 60’ı yurtdışında tatil yaptı. Ancak bu tatillerin içeriği zamanla değişime uğradı. Artık deniz tatili yerine şehir turları daha çok tercih ediliyor.

Bu durum Ryanair, EasyJet ve Airbnb’ye yaradı. Bunların müşterileri ise daha çok internet üzerinden rezervasyon yapıyor. Zararlı çıkan ise maliyetli ofislerde paket tatil satışı yapan şirketler oldu. Thomas Cook’un toplam 560 ofisi vardı.

2007’de MyTravel adlı şirketle birleşip yıllık 75 milyon tasarruf yapmayı planlarken 1,5 milyar sterlin zarar etti.

Şirket 2011’de de büyük bir tehlikeyi atlatmıştı. 1,1 milyar sterlinlik borcunu erteleyebilmiş ancak 1,2 milyar sterlin faiz ödemek zorunda kalmıştı. Yıllık 11 milyon tatil paketi satışının dörtte birinden daha fazlası borçlara harcanıyordu.

Thomas Cook ile ilgilenen Çinli dev şirket grubu “Fosun International’’ 2015 yılında şirketin hisselerini satın almaya başlamıştı.

İngiltere’de tatile çıkanların sadece 7’de biri seyahat acentasına giderek tatil satın alıyor. Bunların çoğu 65 yaş üstü, alt sosyo-ekonomik gruplara mensup insanlar.

Ağustos’ta Thomas Cook yeniden yapılanma planlarını açıkladı. Buna göre 450 milyon sterlin nakit akışı karşılığında Fosun çoğunluk hissesine sahip olacak, ayrıca bankaların 1,7 milyar sterlin borcu silmesi gerekecek, diğer hissedarlar ise silinip süpürülecekti.

Halk ve diğerlerinin düşüncesi ise devletin kesinlikle Thomas Cook’un 200 milyon sterlinlik borcunu kapamasına yardım etmesiydi. Ancak İngiliz Hükümetinden yapılan açıklamada bu durumun ticari bir mesele olduğu ve zarar gören bireylerin seyahat sigortaları tarafından gerekli yardımları alabilecekleri yönünde oldu.

Dünya çapında 6.000 otel işletmesi ise bu batıştan zarar görecekler arasında.

Kayıtlara geçen ilginç bir gelişme ise son 5 yıldır can çekişen şirket, yöneticilerine belli dönemler içinde 20 milyon sterlinlik ikramiyeler vermiş.

İlginizi Çekebilir;

https://www.dijitalx.com/2019/09/14/dunya-sahnesinde-bir-mucize-japon-ekonomisi/

https://www.dijitalx.com/2019/07/22/start-up-ulusu-israilin-ekonomik-mucizesinin-oykusu/