Meksika’nın ormanlarında Maya “elitinin” kullandığı antik saray keşfedildi

0
4820
maya saray meksika dijitalx
maya saray meksika dijitalx

Arkeologlar, Meksika ormanlarının derinliklerinde Maya uygarlığının elitleri tarafından kullanıldığını düşündükleri antik bir saray keşfetti.

Yucatan yarımadasının kuzeydoğusunda yer alan antik Maya kenti Kuluba’da yapılan araştırmada, bin yıl öncesine uzanan bir saray ormanın derinliklerinde ortaya çıkarıldı.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) tarafından yapılan açıklamada, yapının 55 metre uzunluğunda, 15 metre genişliğinde ve 6 metre yükseklikte olduğu belirtildi. Arkeologlar, keşfedilen sarayın büyüklüğü itibariyle Maya uygarlığının elitleri tarafından kullanıldığı düşünüyor. En önemli bulgulardan bir tanesi, duvarlarda yer alan dekorlar olarak belirtildi.

Kuluba kentinin merkezinde yer alan altı odalı sarayın bodrum katı ile merdiven boşluğu bulunduğu, ayrıca sütunlara ait kalıntılar bulunduğu ifade edildi. Sarayın bunlara ek olarak bir sunak yeri ve daha büyük bir yapının parçası olan odaları bulunduğu düşünülüyor.

[Mauricio Marat, INAH]

Arkeolog Alfredo Barrera Rubio, sarayın kalıntılarında bulunan materyallerin iki döneme işaret ettiğini belirtti: Birincisi Eski Klasik Dönem (600-900) ve bu dönem ile muhtemelen üst üste gelen Terminal Klasik dönemi (850-1050).

Maya uygarlığı, gizemli çöküşünün öncesinde Mezoamerika’da iki bin yıl boyunca var olan en güçlü medeniyeti temsil ediyordu. Yucatan yarımadasında ortaya çıkan uygarlık, altıncı yüzyıl civarında Meksika, Guatemala, Belize, El Salvador ve Honduras’a kadar yayılmıştı. Çökmesinin arkasında iklim değişikliği ve İspanyol istilası gibi nedenler gösterilen Mayaların, Chichen Itza kenti gibi göz alıcı şehirleri 10’uncu yüzyıl itibari ile terk edilmişti.

Kubala, Maya uygarlığının gelişim sürecinde bağımsız kalmayarak zamanla kendisini geride bırakan metropollerinde himayesine girmişti. Barrera, Yucatan’ın kuzeydoğusunda kalan Chichen Itza gibi baskın metropollerin Kuluba gibi şehirler üzerindeki nüfuzunu Terminal Klasik döneminde artırdığını belirtti. Barrera, Chichen Itza’da üretilen obsidiyen tarzı seramik materyallerin bulunmasının, Kuluba’nın himaye altında olduğu bulgusunu güçlendirdiğini söyledi.

[Mauricio Marat, INAH]

Görkemli tapınaklar ve dev piramitler inşa etmelerinin yanı sıra tarım ve sulamada da oldukça gelişmiş olan Mayalar, kendi dilleri, sanatı ve dini ile oldukça gelişmiş bir uygarlıktı. Matematik ve astronomide de ileri olan Mayalar, altıncı güneşin doğuşu ile sona eren takvimi hazırlamıştı (23 Aralık 2012).

Son derece kanlı kurban verme ritüellerine bulunan Mayalar, düşman askerlerinin kafataslarını ganimet olarak taşımayı da kültürlerine eklemişti.

Doğa ile korunacak

Kubula’da keşfedilen saray, bulunduğu ortam nedeniyle aşınma ve tamamen bitki örtüsü ile kaplanma tehdidi altında. Arkeologlar, sarayın zemini ve duvarlarını korurken bir kısmının da doğa tarafından korunmasını sağlayacaklarını ve hem yapıya hem de ekoloiye zarar verilmeyeceğini açıkladı.

Sarayın bazı kısımlarına erişmek için belli sayıda ağacı söken araştırmacılar, yenilerini sarayın çevresine dikecek. Ağaçlar, ekolojik dengeyi sağlarken sarayın doğrudan ışık ve rüzgar görmesini engelleyecek.

[Mauricio Marat, INAH]

İlginizi çekebilir:

https://www.dijitalx.com/2018/10/30/antik-kent-teotihuacandaki-piramidin-altindaki-gizli-gecit-ortaya-cikarildi/
https://www.dijitalx.com/2017/06/29/dunyanin-en-eski-tapinagi-gobeklitepede-kafatasi-kultune-ait-kalintilar-bulundu/
https://www.dijitalx.com/2017/07/18/dunya-disi-yasama-isaret-ettigi-dusunulen-10-antik-yapi/