ABD’nin gizemli uzay aracı X-37B, beşinci görevinde kendi rekorunu kırdı

0
5052
X 37B Boeing dijitalx
X 37B Boeing dijitalx

ABD Hava Kuvvetleri’ne ait X-37B uzay aracı, henüz tamamlanmayan beşinci görevinde Dünya’nın yörüngesinde 719 günü geride bırakarak kendisine ait rekoru kırdı.

İlk kez 2010’da tanıtılan ve o tarihten bu yana dört görev tamamlayan X-37B, beşinci görevinde yörüngede kalma rekorunu kırarak 719 günü geride bıraktı. Beşinci görevi sürdüren Orbital Test Vehicle-5 (Yörünge Test Aracı-5), ABD’nin sahip olduğu insansız robotik uzay araçlarının kapasitesi hakkında genel bir fikir verirken, ne amaçla kullanıldıkları halen bilinmiyor.

Bir önceki görevi temsil eden OTV-4, 717 gün 20 saat ve 42 dakika görev yapmıştı. 7 Eylül 2017 tarihinde SpaceX Falcon 9 roketi ile ateşlenen OTV-5 ise halen yörüngede ve ne zaman Dünya’ya döneceği hakkında kesin bilgi yok.

ABD Hava Kuvvetleri, 7 Mayıs 2017 tarihinde paylaştığı tweet’te OTV-4’ün “yeniden atmosfere giriş yapabilen en gelişmiş uzay aracı olduğunu” belirtmişti. İnsansız X-37B OTV-4’ün iniş pistine yerleştirilen kameradan çekilen görüntüsü, uzay aracının tekerleri üzerine son sürat ve başarılı iniş yapabildiğini anlamamıza yetiyor.

Casus aracı mı, EM Drive deneyi mi?

ABD’li yetkililer X-37B’nin ana görevleri arasında “yeniden kullanılabilir uzay aracı teknolojilerinin araştırılması ve Dünya’ya geri getirilecek deneylerin gerçekleştirilmesi” olarak belirtiyor. Söz konusu teknolojilerin veya deneylerin ne olduğu hakkında ise hiçbir bilgi paylaşılmış değil.

X-37B’nin bir casus uydusu görevi yaptığı yıllardır süregelen bir spekülasyon ancak bu konuda bir delil bulunmuyor. Öne sürülen bir diğer spekülasyon, uzay aracının yakıt gerektirmeyen EM Drive teknolojini denemek için kullanıldığı. Yakın geçmişte, bu teknolojiyi Çin’in de geliştirdiği hatta kısmen başarı sağlandığı öne sürülmüştü.

X-37B, görücüye çıktığı 2010 yılında bir silah projesinin parçası olarak da görülmüştü. En azından bu konuya açıklık getiren ABD Hava Kuvvetleri, “programın saldırı unsurları içermediğini ve teknoloji riski azaltılması, deney ve operasyon gelişimini desteklediğini” belirtmişti.

Ne olup bittiği bilinmez ancak görev sürsi 270 gün olarak tasarlanan (üretici firma Boeing) bir uzay aracının sadece güneş enerjisi ile yörüngede iki yıl kalması oldukça dikkat çekici bir durum.

İlginizi çekebilir:

https://www.dijitalx.com/2017/09/18/cin-marsa-75-gunde-gitmemizi-saglayacak-emdrivei-insa-etti-mi/
https://www.dijitalx.com/2015/07/30/emdrive-ile-aya-yolculuk-dort-saat-surecek/
https://www.dijitalx.com/2017/06/08/spacex-abd-ordusunun-gizli-uzay-araci-x37byi-atesleyecek/
https://www.dijitalx.com/2017/05/29/yorungeye-10-gunde-10-atesleme-yapacak-uzay-araci-phantom-express/