Dawn uzay aracı Ceres’in yeni yakın çekim fotoğraflarını gönderdi

0
4794
ceres 005
ceres 005

The Expanse dizisi sayesinde astronomi meraklılarının dikkatini çekmeyi başaran Ceres, Dawn’a uzay aracı tarafından hiç olmadığı kadar detaylı görüntülendi. Occator krateri dahil birçok yapının 1,480 km mesafeden görüntülendiği fotoğraflar, cüce gezegen hakkında birçok yeni bilgi sundu.

Dawn, Asteroit Kuşağı’ndaki bir diğer dev olan Vesta’yı gözlemledikten sonra 2015 baharında Ceres’in yörüngesine ulaşmıştı. Ceres’in kraterlerinde tespit edilen parlak noktalar, tahmin edilenden daha uzun süren gözlemlerin en ilgi çekici kısmını oluşturmuştu.

Uzay aracının Ceres’e ulaştığı günden bu yana belirlediği beşinci yörüngeden elde edilen kareler, parlak noktaları da gözler önüne serdi.

‘İnsan gözüyle’ Ceres

Dawn, en son gözlemini geçmişte yaptığı yakın çekimlere kıyasla Güneş’in farklı açıda kaldığı bir noktadan yaptı. Bu sayede yüzey yapılarını geçmişteki gözlemlere kıyasla çok daha iyi görebildi.

Fotoğraflarda dikkat çeken en büyük yapı, 92 km genişliğe ve 4 km derinliğe sahip olan Occator krateri. Gkökbilimciler, kraterin merkezindeki parlak bölgenin tuzdan oluştuğuna inanıyor. Sebebi, yüzey altından gelen suyun süblimleşmesi ve geride tuz bırakması olarak düşünülüyor. Buz-su deposu Ceres’in çalkalanmasına ve yüzeye su çıkmasına sebep olan etkenin ise asteroit çarpması olabileceği belirtildi.

Dawn’ın Ekim ayı boyunca 1500 kilometrelik yörüngesinden çektiği binlerce fotoğrafın bazıları aşağıda yer alıyor. Daha fazlasına bakmak isteyenler ise NASA arşivine göz atabilir.

NASA mühendisleri, fotoğraflardan bir tanesini de Ceres’in insan gözüyle görüleceği renge göre renklendirdi. NASA, Dawn’ın 2015’teki ilk yörünge konumundan elde edilen verileri Almanya Uzay-Havacılık Merkezi’nin yardımıyla analiz ederek, Ceres’in farklı dalgaboylarında yaydığı ışığı belirledi. Aşağıdaki kare muhtemelen gerçeği tam olarak yansıtmasa da, ona çok yakın:

[NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA]
[NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA]
Dawn, beşinci yörünge konumundan yaptığı gözlemlerin ardından altıncı ve yeni bir konum belirleyecek. Bu konumda Ceres’e ait en yakın gözlemleri 7,200 km mesafeden gerçekleştirecek.