“Dünya’ya en yakın gezegen Venüs değil Merkür!”

0
9309
mercury
mercury

Bir grup bilim insanı dünyayı şoke edecek bir araştırmaya imza attı. Bulgularına göre Dünya’ya en yakın gezegen Venüs değil ama Merkür!

Mars, popülerliği sebebiyle bazıları tarafından Dünya’ya en yakın gezegen olarak düşünülüyor. Ancak bir gerçek var ki gezegenimizin en yakın komşusu Venüs. Yeni bir araştırma ise her iki gezegeni bir kenara iterek Dünya’ya en yakın gezegenin Güneş Sistemi sıramalasında birinci sırada yer alan Merkür olduğunu öne sürüyor.

Physics Today dergisinde yayımlanan makalade, araştırmacılar hesaplama yöntemlerinin durumu “fazlasıyla kolaylaştırdığını” belirtti. Dahası, açıklamalarında Merkür’ün sadece Dünya’ya değil “Güneş Sistemi’ndeki her bir gezegene en yakın gezegen olduğunu” ifade ettiler… Nasıl?

Bu yaklaşımın farklı bir bakış açısından doğduğunu belirtmek lazım. Genel yaklaşım, gezegenlerin birbirlerine yakınlığını aralarındaki mesafeler ile belirlemek. Burada, her bir gezegenin Güneş’e olan mesafelerinden yola çıkıyoruz. Dünya ile Güneş arasındaki mesafe aynı zamanda 1 AU (yaklaşık 150 milyon km) uzaklığı temsil ediyor. Venüs için bu mesafe 0.72 AU. Eğer aralarındaki farkı alırsanız ortaya 0.28 AU çıkıyor. Bu da Dünya’ya bir gezegenin bilinen en yakın mesafesini temsil ediyor.

Ancak en son araştırmaya imza atan bilim insanları bu hesaplamanın yanlış, daha doğrusu çok doğru olmadığını düşünüyor. Yörünge hareketini birincil hesaplama faktörü olarak ele alıyorlar. Bu şekilde bakınca Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinin yarısı, Venüs’ten zıt yönde gerçekleşiyor. Bu esnada iki gezegen arasındaki mesafe 1.72 AU’ya çıkıyor.

Araştırmacılar bu yaklaşımdan yola çıkarak Dünya ve Venüs’ün yörünge hareketleri boyunca her noktadaki mesafelerini hesapladı. Hazırlanan simülasyonda iki varsayımdan yola çıkıldı: Birincisi her iki gezegenin yörüngeleri neredeyse dairesel alındı ve yörüngelerin birbirlerinden bağımsız açılarda ilerlediği kabul edildi.

Güneş Sistemi’nin “bir numaralı” gizemi: Merkür nasıl oluştu?

Sonuç?

Araştırmacıların öne sürdüğü mantığı şu şekilde açıklayabiliriz: Bir futbol maçına gidiyorsunuz ve aksiyonu en iyi şekilde izleyebilmek için kalelerden birine yakın bir noktadan bilet alıyorsunuz. Ancak maç esnasında saha kenarına yakın kotuklar arasında yer değiştirme şansınız olsaydı, hem yakın olmak istediğiniz kaleye hem de diğer oyunculara daha yakın olacaktınız. Merkür de aslında bunu yapıyor.

Öyle ki, hesaplamalar Merkür’ün yörünge hareketinin büyük kısmında Dünya’ya en yakın gezegen olduğunu gösterdi. Dahası, Merkür bu hesaplama ile Güneş etrafındaki yörüngesi esnasında Güneş Sistemi’ndeki diğer yedi gezegene de daha yakın olan gök cismi. En sonda bulunan Plüton, eğik ve düzensiz yörüngesine rağmen direkt devre dışı kalıyor çünkü kendisi cüce gezegen değil (benim için tam tersi).

Güneş Sistemi’ne farklı bir açıdan bakmamızı sağlayan araştırmanın videosunu izlemek isterseniz: