Yanardağ patlamasına ait uzaydan çekilen olağanüstü görüntüler

0
6596
cropped raikoke 2
cropped raikoke 2

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) mürettebatı, Raikoke yanardağının görkemli patlayışını yerden 408 kilometre yükselikte görüntüledi.

Japonya’nın 800 km kuzeyinden Rusya’nın kuzeydoğusuna uzanan Kuril adalar zincirinde yer alan Raikoke yanardağı, 1924’ten bu yana ilk kez faaliyete geçti. 5 kilometrekareden daha az bir alan kaplayan yanardağ, bir zamanlar Japonya’nın topraklarına ait iken İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Rusya’ya dahil.

22 Haziran günü yaşanan patlamanın yörüngeden çekilen görüntüleri, dev bir lokomotifin saçtığı dumanları andırıyor. Yanardağın saçtığı kül ve gazların yerden yaklaşık 15 km yükselirken, Okhotsk denizi üzerinde esen şiddetli rüzgarlar ile yön değiştiriyor.

Raikoke’nin gürlemesi bilim insanlarının nadir doğa olayı üzerinde birçok gözlem yapmalarını sağladı. Silikat yoğunluğu yüksek olan volkanik küllerin sıcaklığı 1,100 dereceye kadar çıkabiliyor. Birçok yolcu uçağının motorlarındaki ısı ise 1,400 dereceyi geçiyor. Eğer Raikoke birçok uçak seferinin geçtiği bir noktada bulunsaydı bu çok ciddi bir tehlike yaratabilirdi. Toz benzeri sayısız parçacık eriyerek uçakların hassas parçalarına yapışabiliyor ve motorlarda teknik arızaya neden olabiliyor.

Raikoke’nin görkemli patlaması böyle görüntülendi:

Volkanik külün radarlar tarafından tespit edilememesi, Raikoke’nin ani patlaması gibi doğa olaylarını çok dikkatli takip etmeyi gerektiriyor. Gündüz vakti duman bulutlarını tespit etmek haliyle kolay iken, geceleri çok büyük bir risk daha doğabiliyor: Elektrik çarpmaları.

Son derece elektrik yüklü olan volkanik küller, içlerine giren bir uçağı küçük yıldırımlar ile bombardımana tutuyor. Bilim insanları, Raikoke’nin süper enerji yüklü küllerinden inen ve “kirli fırtına” olarak adlandırılan yıldırımları tek tek gözlemledi.

Raikoke’nin dev bir mantarı andıran dumanının tabanı, beyaz dumanlar ile kaplı. Beyazlık, kül değil ama tamamen su buharından oluşuyor. Patlama ile ortaya çıkan çok yüksek miktardaki gaz ve materyaller, saçılan dumanın sıcaklığı ve çevre sıcaklığının etkileşimi ile yoğunlaşıyor. Nihayetinde, Raikoke bizlere uzaydan görüntülenen muazzam sahneler sundu.

https://twitter.com/WeatherSarov/status/1143928307207065601

İlginizi çekebilir:

Hızlandırılmış çekimde yanardağ patlaması

Plüton’un dev buzul yanardağına yakın çekim

Dinozorlarla aynı dönemde yok olan Mars yanardağı: Arsia Mons

Plüton dev nükleer yanardağlara sahip olabilir

Lav dolu yanardağın içine girdi

Ceres’in buzul yanardağları ortaya çıkarıldı