‘Beşinci ulaşım sistemi’ Hyperloop ilk denemesinde tam puan aldı

0
5766
hyperloop 07
hyperloop 07

Gezegenimizin önde gelen fütüristi Elon Musk tarafından 2013 yılında duyurulan Hyperloop, her ne kadar fazla bilim-kurgu ürünü gibi görünse de gerçek olmaya bir adım daha yaklaştı. Hyperloop One firması, Mayıs ayında gerçekleştirilen ve başarıyla tamamlanan ilk denemenin videosunu yayımladı.

Nevada’da gerçekleştirilen deneyde, Hyperloop’u temsil eden alüminyum tüp içinde ilerleyen kızak sistemi görülüyor. Neredeyse tam vakumlu ortamda yapılan denemede, manyetik levitasyon teknolojisi ile hareket eden kızak 5 saniyede 112 kilometre hıza ulaştı.

Deneme, uzun yıllar sürecek bir çalışmanın ilk adımını temsil ediyor. Hyperloop ilk öne sürüldüğünde içindeki vagonların bir gün saatte 1,300 kilometreye yaklaşan hızlarda ilerlemesi amaçlanıyordu. Günümüzün Maglev trenlerini bile geride bırakacak hız ile Los Angeles ile San Francisco arasındaki 560 kilometrelik mesafenin 45 dakika içinde tamamlanması hedefleniyordu. Günümüzdeki hedef ise saatte 400 km.

Hyperloop’un en kritik kısmı ise güvenlik. Hayata geçirilene kadar binlerce kez denenecek olan sistem alışılmışın dışında bir altyapı gerektiriyor. Aralarında 450 veya 900 metre bulunması planlanan sütunlar üzerine yerleştirilecek alüminyum borular, birçok istasyonu geçerek ilerleyecek. İstasyonlar, bağlantı noktalarını temsil edecek ve güvenliğin temeli olacak. Musk’ın düşüncesi, SF ile LA arasında 70 istasyon bulunması.

Mühendislik harikası olacak

Yapılan denemede kurulan altyapının itiş gücü, fren, levitasyon ve vakum gibi tüm sistemleri beklendiği gibi çalıştı. Maksimum hıza ulaşmak için tüpler içindeki sürtünme ve hava direncini ortadan kaldırmak gerekecek.

Hyperloop One baş mühendisi Josh Giegel, “ilk adımın ardından sıranın üretime geçmek olacağını” söyledi. Hyperloop içinde taşınacak kapsül, 8.5 metre uzunluğunda otobüsü andıran bir vagon. Alüminyum ve karbon fiberden yapılacak olan pod, araçlardan önce insanları taşımak için kullanılacak. Kapsüllerin içinde yer alan ilk boru (veya tüpler) ise 3,5 metre genişliğinde ve 490 metre uzunluğunda. En büyük mühendislik çabasını gerektiren malzeme de kendisi. Mühendisler kapsüllerin tüp içine girip çıkmasını sağlayacak, ardından biriken havayı tekrar minimun enerji ve zamanda dışarı atacak hava kilidi sistemini geliştirmek zorunda.

Mühendislik ile engeller aşıldıkça, gelecekte çok farklı bir ulaşım şekline sahip olacağız. Hyperloop One, havayolları ile yarışmaya başlayacak sistemi ABD’nin ardından Slovakya ve Güney Kore’ye kurmak için planlara başladı bile. Dahası, eski bir Hyperloop One çalışanı Brogan Bambrogan firmadan ayrılarak kendi firması Arrivo ile aynı hizmeti sunmaya çalışıyor.

Elon Musk, tünel firması ‘The Boring Company’ ile bir yandan LA altında tünel kazıyor biliyorsunuz. Açılan tünelin bir kısmında yapılan ilk deneme de kısa süre önce Musk’ın Instagram hesabından yayımlanmıştı. Yer altındaki hedef, kızaklar ile araçları saatte 200 km ile uçurmak.

https://www.instagram.com/p/BT_itC8h0Cx/?taken-by=elonmusk