Elon Musk: İnsanlar yapay zeka ile baş edebilmek için sayborga dönüşmeli

0
6434
ghostintheshell002
ghostintheshell002

Elon Musk, yapay zeka sayesinde milyar dolarlar kıran Google ve Facebook gibi firmaların aksine, Stephen Hawking gibi makinelere karşı her zaman bir B Planı bulunması gerektiğine inanan isimlerden biri. Dubai’de gerçekleştirilen Dünya Devlet Zirvesi’nde konuşan Musk, insanlığın yapay zekanın tehdidi altında olduğu uyarısını tekrarladı. Musk, insanlığın makinelerle doğrudan iletişime geçebilecek şekilde evrim geçirmesi gerektiğini, aksi takdirde onların altında kalacağımızı ifade etti.

CNBC’de yer alan habere göre Musk, “Zaman geçtikçe biyolojik zeka ile dijital zekanın daha yakın bir birleşimini göreceğimize inanıyorum… Bu birleşim daha çok beyniniz ile dijital versiyonunuz arasındaki bantgenişliği, ikisi arasındaki bağlantı hızı” ifadesini kullandı.

İnsan beyni hiç düşünmediği gibi düşünebilecek

İnsan-bilgisayar simbiyozu yeni bir fikir değil. Tam 57 yıl önce, psikoloh ve bilgisayar biliminin öncülerinden J.C.R Licklider ‘insan ile elektronik bilgisayarlar arasındaki işbirlikçi etkileşim hakkında’ detaylı bir rapor hazırlamıştı. Licklider’ın vizyonu, günümüze dek uzanarak bilim insanları ve mühendisleri etkileyen çalışmalardan birisi oldu.

Licklider, 1960 tarihli “Man-Computer Symbiosis” adlı çalışmasında “Ümidimiz, çok uzak olmayan bir zamanda insan beyinleri ile hesap yapan makinelerin çok sıkı bir çift haline geleceği… Ortaya çıkak işbirliği insan beyninin hiç düşünemediği gibi düşünebilecek ve bugün bildiğimiz bilgi değerlendiren tüm makinelerin ötesine geçen bir veri işleme gücü olacak” görüşünü sunmuştu.

Bu sözleri okuduğumuzda aklımıza yakın zamanda vizyona girecek olan Ghost in the Shell geliyor olmalı. Yani insan beyni ile makinenin mükemmel uyumunu temsil eden karakterlerden Major’ın beyazperdeye adım atacağı film. Manga serisi ve filminin ardından, insanın sayborga adım atışını temsil eden en önemli bilim-kurgu karakterinden birini izleyeceğiz. İnsan beyninin sibernetik parçalar ile değiştirildiği bir gelecekte yapay zeka ile nasıl etkileşime gireceğini bilim-kurgu yolu ile anlamak çok kolay değil. Yine de, Skynet’in basit çarpma bölme işlemlerini bile birkaç saniyede yapabilen insan beynine ‘neden ihtiyaç duyacağım ki’ demesini önlemek için beynimizi geliştirmemiz gerektiği bir gerçek.

Yapay zeka ile bilgi aktarım hızı eşit olmalı

Musk’ın sözünü ettiği ‘bantgenişliği’, gelecekte insan beyni-makine etkileşiminde doğrudan rol oynayabilir. Makinelerin insanlarla saniyede trilyonlarca bit aktararak konuştuğunu söyleyen Musk, insanların ise akıllı telefonları ile saniyede sadece 10 bit bilgi aktarabildiğini ifade etti. Musk’a göre insan beynine yerleştirilecek yüksek batgenişliğe sahip arayüzü, insan ve makine zekası arasında simbiyoz kurulmasını sağlayabilir. Dahası, ‘kontrol ve kullanılabilirlik sorununu da aşmamızı sağlayabilir.’

Musk, insan-makine simbiyozu sayesinde beynin bilgiye hızlı bir şekilde erişebileceğini ve yapay zeka ile anında bağlantı kurabileceğini belirtiyor. Bunun nasıl olacağı ise şu an kesin değil ancak akla birçok bilim kurgu yapımında gördüğümüz teknolojiler geliyor. Surrogates filmindeki gibi zihnimizi sayborg bedenlere aktaran arayüzler veya beyne yerleştirilecek işlemciler akla ilk gelenlerden.

Musk, sözlerini yapay zekanın yakın gelecekte oluşturacağı tehditleri hatırlatarak tamamladı. Şoförlerin en büyük iş kaybına uğrayacak meslek dalı olacağına değinen Musk, işsiz kalacak insanlar için çok hızlı çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde, yapay zeka daha gerçek yüzünü göstermeden kamu yaşamını ve dünya ekonomisini görünmez eliyle ele geçirmeye başlayacak.

İlginizi çekebilir: “Zihinlerimiz gelişmiş bir medeniyetin simülasyonlarına ait”