Elon Musk’ın Neuralink projesi aslında Alphabet tarafından deneniyordu

Elon Musk'tan bir ütopik girişim daha: Neuralink, birer sibernetik insan mı planlıyor?

0
3893
elon musk dijital x
elon musk dijital x

Elon Musk’ın yeni proje firması bugün resmi olarak duyuruldu. Musk’ın yeni girişimi “sibernetik insan yaratma” gibi ütopik bir yorumla karşılanıyor. Temel olarak insanların beyinlerini, daha doğrusu nöronlarını bilgisayarlarla uyuşturma projesi olarak tanımlanabilir. Musk yeni proje girişimiyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı, sadece Twitter’daki onaylı hesabından birkaç cümleyle yorumladı: “resmi bir zaman veremiyorum”.  Yorumlar genellikle bunun bir risk olduğu ile ilgili olsa da kendisi bu konuyla ilgili “aslında yapmamak, denememek riskli olur” dedi.

Musk’ın diğer projeleri arasında sürücüsüz otomobil yazılımları, Mars’a gitmek ve “Boring” olarak adlandırılan ve tam olarak ne işe yarayacağını anlayamadığımız bir projesi daha var. Projeler teker teker ortaya çıktıkça, ortaya “tek” bir düşünce çıkıyor; o da kendi kendini yönetebilen makineler. Neuralink altında çalışacak olan yazılım ise, daha önce Google-Alphabet’in otizimli çocuklar için denediği ‘konuşabilen bilgisayar’ projesine epeyce benziyor. Üstelik bazı yorumlara göre, Neuralink projesi bunun bir üst aşamasını test etmeyi planlıyor.

Alphabet, otizim için bunu test ediyordu.

Alphabet’in projesine göre, otizimli çocuklar ifade güçlüğü çekme konusundaki problemlerini bilgisayarlarla çözümlüyorlar. Otizimlilerin kafalarına takılan bazı output’lar, kişinin aslında ne demek istediğini, PC yazılımından işleyerek daha anlaşılabilir bir dile çeviriyor. Bu bilim kurgu-vari girişim, kısmen Google-Alphabet’in bu deneylerinin devamı gibi görünüyor. Bunun da oluşturacağı tek bir teknoloji platform var; o da nöronlarla çalışabilen, öğrenebilen ulaşılabilir bilgisayar çipleri…

Anladığımız kadarıyla Musk, düşünüldüğü gibi  “konuşabilen pc” veya “sibernetik insan” hayallerinde değil, Ana akım projeleri olan SpaceX ve sürücüsüz otomobilin gelişimi için ‘ince’ donanımlar üretmeye çalışıyorlar.  Dolayısıyla ortaya çıkan tek bir terminoloji var: Yapay zeka.

Neuralink’in önünde çok yol olduğu düşünülse de, özellikle nörolojide ve sağlık sektöründe bunun gibi yazılımlar mevcut halde yapay zeka ile çalışmaya başladı. Ancak bu teknolojiler inorganik bir şekilde, yazılım ve bilgisayar kaynaklı çalışıyor. Musk’ın projesine göre daha organik ve insan kaynaklı bir ütopyası ortaya çıkacak.

İlginizi çekebilir: “İnsanlar yapay zeka ile baş edebilmek için sayborga dönüşmeli.”